fbpx

Hatékony átállás rPET-re a flakongyártásnál

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 augusztus 14.

A RePETableTM segítségével a Sidel a csomagolóipar zökkenőmentes és hatékony átállását kívánja elősegíteni az újrahasznosított PET-re – vagyis az elsődleges csomagolás körforgásba vitelét javítani. A szolgáltatási megoldások lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy akár 100%-os rPET használata sem befolyásolja a flakongyártást. A kínálat egy sor olyan szolgáltatást tartalmaz, amelyek célja a tiszta PET előnyeinek kiterjesztése az rPET-re, egyenletes termelési teljesítmény és flakonminőség elérése mellett. A csomagolás-optimalizálási szolgáltatásokat kiegészítve az ajánlat célja, hogy a vásárlók költséghatékonyan térhessenek át az újrahasznosított PET-re.

Cél az rPET alapanyagköltségének jelentős csökkentése

A tiszta PET-tel azonos szintű teljesítmény elérése érdekében az rPET-flakonok gyártási folyamatát a felhasznált alapanyaghoz kell igazítani. A flakon mechanikai szilárdságát az anyag optimális nyújtásával és a flakon optimális formázásával biztosítják. Az új ajánlat rPET-kompatibilis képességeket biztosít csomagolási szolgáltatásokkal, berendezés-frissítésekkel és folyamattámogatással a folyamatosan magas termelési teljesítmény és a flakonminőség érdekében – akár 100%-os rPET használata esetén is. A fúvási folyamatot úgy is optimalizálták, hogy megfeleljen a különböző rPET minőségekkel kapcsolatos kihívásoknak. A specifikációnak nem megfelelő rPET-et azonosítják, ami nem kerülhet feldolgozásra.

A cég Franciaországban egy laborméretű újrahasznosító kísérleti üzembe fektetett be. Az újrahasznosítási folyamat minden lépése reprodukálható ebben az üzemben, a mosástól, a szárításon és a granulátum-extrudáláson át, a kristályosításig és a szilárd fázisú polimerizációig, beleértve a speciális folyamat- és laboratóriumi ellenőrzéseket. A folyamat minden lépését megvizsgálják, a lakossági gyűjtésből származó PET-báláktól az rPET-flakonok fúvásásig. Míg az rPET iránti kereslet továbbra is növekszik a globális szabályozások és a márkák fentarthatóbb csomagolás iránti elkötelezettsége miatt a költségek változnak, és általában magasabbak, mint a tiszta PET esetében. Szolgáltatásaival a Sidel arra törekszik, hogy jelentősen csökkentse az rPET alapanyagköltségeit, sőt, gyors megtérülési idő mellett megtakarításokat érjen el.

Újfajta újrahasznosítási eljárás a HDPE műanyagokhoz

Az Interzero újrahasznosítási szolgáltató több évnyi fejlesztés után szabadalmaztatott egy eljárást, amelynek célja a HDPE műanyagok újrahasznosításának jelentős javítása. Kémiailag ellenőrzött módosításon alapul, nincs szükség újonnan gyártott műanyag hozzáadására vagy a csomagolási hulladék utólagos szétválogatására. Nem kell szétválogatni a sárga kukából kikerülő polietilén könnyű csomagolási (LVP) hulladékokat, és tiszta műanyagot hozzáadni a lakossági vagy ipari gyűjtésből származó hulladékokhoz. A szabadalom újrahasznosított műanyag előállítására vonatkozik LVP-ből, legalább 95%-os HDPE tartalommal. Ez egy kémiailag ellenőrzött reológiai módosítású mechanikus újrahasznosítási eljárás 100%-os LVP anyagból fúvott termékek további előállítására, amelyek eddig minőségileg csak extrudálási eljárásokra voltak alkalmasak.

Az eljárást az Interzero saját műanyag-újrahasznosítási kompetenciaközpontjában fejlesztették ki Mariborban, Szlovéniában. A kompetenciaközpont az egyetlen államilag akkreditált, az ISO/IEC 17025:2017 laboratóriumi szabványon alapuló kutatóintézet az EU-ban, amely az újrahasznosított műanyagok fejlesztésére és elemzésére szakosodott. A laboratórium az elmúlt években tovább fejlődött, és most kibővült szolgáltatási körrel lép a piacra. Öt laboratóriumot a legkorszerűbb technikai berendezésekkel szereltek fel az anyagminőség értékelésére. A mechanikai, termikus, kémiai és reológiai tulajdonságoktól a migrációig, érzékelőkig és színig anyagfeldolgozó gépek és NIR szeparátor is található az anyagminőség szimulálására, a válogatás során rendelkezésre álló csomagolás viselkedésére. Az új teljesítményt a HDPE szabadalom is tükrözi. Az eljárással jelentős megtakarítás érhető el a nyersanyag, az energia és a szén-dioxid-kibocsátás terén, valamint az újrahasznosított műanyagok gyártása során megspórolható a könnyű csomagolási hulladékok szétválogatása. Az adalékanyagok speciális kombinációja úgy módosítja a polietilén folyási tulajdonságait, hogy a viszkozitás nő, az olvadékáramlási sebesség csökken. Ez lehetővé teszi az ugrást a korábbi extrudálási minőségről a flakongyártásra alkalmas fúvási minőség felé. Ezenkívül a válogatás elkerülése energiamegtakarítással, további széndioxid-kibocsátás-csökkenéssel jár. A válogató üzem kapacitásai jobban kihasználhatók az egyre növekvő mennyiségű használt csomagolóanyaghoz. A gyártók megtarthatják a szabványos technológiáikat az új újrahasznosított termékek fúvása során. A szlovén Rupar Plastika cég az elsők között alkalmazza az új eljárást. Műanyag üreges testeket gyárt a jól ismert gyártók számára.

műanyag
Az Interzero több évnyi fejlesztés után szabadalmaztatott egy eljárást, amelynek célja a HDPE műanyagok újrahasznosításának jelentős javítása

Az Altstoff Recycling Austria (Ara) szabadalmat jelentett be a kevert műanyag frakciók újrahasznosítására

A legtöbb kevert műanyag frakció (MKF) nem felel meg a kémiai újrahasznosítás követelményeinek, viszont ezeket a frakciókat is fel kell dolgozni. Az Ara megoldást fejlesztett ki a kevert frakciókból a poliolefin válogatására. A folyamattal elérhető hozamot és minőséget pozitívan tesztelték a kémiai újrahasznosítás szempontjából. A megnövekedett mennyiségeket, az új válogatási rendszert és az alternatív feldolgozási módokat figyelembe véve 2025-től 80%-os válogatási eredmény érhető el, amivel az újrahasznosítási arány 25%ról körülbelül 50%-ra növelhető.

Stora Enso-Tetra Pak együttműködés

A finn Stora Enso és a svájci székhelyű Tetra Pak összesen 29 millió eurót fektetett be egy új gyártósorba italoskarton-doboz hulladékok újrahasznosítására Lengyelországban. A Stora Enso szerint az új sor képes megháromszorozni az italoskartondobozok éves újrahasznosítási kapacitását Lengyelországban, évi 25 000 tonnáról 75 000 tonnára. Így képes a Lengyelországban eladott italoskarton-dobozok teljes mennyiségének, valamint a környező országokból, köztük Magyarországról származó további mennyiségek befogadására is.

futószalag üzem lépcső
A Stora Enso új gyártósora megháromszorozza az italoskarton-dobozok újrahasznosítási arányát

A Stora Enso lengyelországi gyártóegysége kizárólag az italos kartonok anyagának szétválasztását végzi, a szálak leválasztását a műanyagról és az alumíniumról. A szálakat újrahasznosítják és kartonpapír készül belőlük. Az új újrahasznosító sort a cseh Plastigram Industries egészíti ki, a „polyAl” néven ismert kartoncsomagolások nem szálas összetevőinek újrahasznosítására, amely a kartondobozok poliolefin és alumínium barrier rétegeit jelenti. Ezzel is támogatják az iparág azon törekvését, hogy2030-ra az EU-ban az italoskarton-dobozok újrahasznosítás céljára történő begyűjtésének arányát 90%-ra, az újrahasznosítási arányt pedig70%-ra növeljék.

Kiss Rozália