fbpx

A jövő forradalmi terméke lehet ez a csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2022 október 17.

A Cardex Európa Kft., Magyarország meghatározó ajándékozási, csomagolási termékeket forgalmazó vállalata hivatalosan is bemutatta be a fűpapírból készült „Green Grass” termékcsaládját. A magyar szakemberek közreműködésével fejlesztett papír gyártása sokkal kevesebb energiát igényel és környezetkímélőbb a hagyományos, farostból előállítotthoz képest.

Rengeteg víz és energia spórolható meg a fűmasszából készült papírral

Fűpapírból készült, „Green Grass” márkanévvel ellátott, és a Cardex Európa Kft. szakembereinek közreműködésével fejlesztett termékeit két évvel ezelőtt, 2020-ban vezette be a cég a magyar piacra. Az újdonság iránti igény fokozatosan növekedett, amely azt mutatja, hogy hazánkban is egyre több fogyasztó számára fontos szempont vásárláskor a környezettudatosság és a környezetbarát árucikkek választása.

 papír tasak asztal
Képek forrása: Cardex

A fűpapír számos előnnyel rendelkezik – például jóval kevesebb energia felhasználásával gyártható – a hagyományos termékekkel szemben. A fűmasszának köszönhetően egy tonna áru háromezerszer kevesebb víz és harminckétszer kevesebb energia segítségével készül el a farostból készült papírhoz képest. Ezzel a technológiával minden harmadik fa megmenthető a kivágástól. A fűpapír további nagy előnye, hogy míg a fát több ezer kilométerről is szállíthatják, addig a füvet sokkal közelebbről, általában a gyárak maximum 50 km-es körzetéből be tudják szerezni. Így nemcsak a környezetszennyezés – azaz a szén-dioxid-kibocsátás –, de az előállításhoz kapcsolódó szállítási költségek is nagymértékben csökkenthetők. Ráadásul a fűpapír esetében nincs vegyianyag-felhasználás. Díszítésükhöz környezetbarát, növényi bázisú festéket vesznek igénybe, arról nem is beszélve, hogy a fűtasakok és csomagolópapírok száz százalékosan újrahasznosíthatók és komposztálhatók – olvasható a vállalat közleményében.

papír tasak asztal fa
Green Grass termékcsalád

„A fűpapírból készült termékek ma már a Cardex csomagolóanyagainak mintegy 15 százalékát teszik ki, a legnagyobb érdeklődés a fűtasakok iránt tapasztalható. A környezetbarát termékre az egyéni vásárlók mellett egyre több cég figyel fel” – hangsúlyozta Pulay Balázs, a Cardex Európa Kft. ügyvezető igazgatója.