fbpx

A cél nem csak a „favilla, fakanál, fatányér”

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 július 23.

Alternatív alapanyagokkal indulnak a giga szórakoztatórendezvények

Ahogy a fogyasztóknak, vendégeknek, úgy a vendéglátóhelyeknek is egyre fontosabb, hogy a műanyag tányérokat, evőeszközöket alternatív megoldásokra cseréljék. Erre lehet jó alternatíva például a kukoricakeményítő, mint alapanyag, ami a műanyag összes pozitív tulajdonságával rendelkezik, de nem szennyezi annyira a környezetet. Már a fesztiválokra is betört a műanyagmentes szemlélet és „ipar”.

fesztivál

A görögöknél két munkanapra egy ünnep jutott

Ha a környezettudatosság nem is, de a legelső fesztiválok egészen az ókori Görögországig vezethetők vissza, ahol egész évben tartott a legfőképp vallási és aratási „fesztiválszezon”. A szó a latin „Festa” szóból ered, maga a kifejezés vallási ünnepként fordítható le, nem véletlenül. Érdekesség, hogy csak az athéniak esetében az év 365 napjából 120 napon át tartották az ünnepeket. Az első zenei fesztivált, a Püthói játékokat a zene istenének, Apollón tiszteletére négyévente rendezték meg az ősi olimpiai játékokhoz hasonlóan. Görögország urbanizálódásával párhuzamosan egyre több ember jelent meg ezeken az ünnepeken. Az eseményeket gyakran az állam finanszírozta, a fesztiválokra úgy tekintettek, mint ami megfelelően tükrözi a város imázsát.

Mi lennénk a fesztiválok országa?

Ma már nehéz elképzelni az életünket fesztiválok nélkül. Mindenki megtalálja a saját ízlésvilágának és érdeklődési körének megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Hazánkat gyakran emlegetik a zenei fesztiválok országaként. A fesztiválok nyújtotta kikapcsolódás mellett nem feltétlenül gondolunk a rendezvények környezeti terhelésére. A fesztiválok kapcsán, ami nagy valószínűséggel eszünkbe jut, az a rengeteg keletkező hulladék, de a fesztiváloknak olyan környezetre gyakorolt hatásai is vannak, amikre nem is gondolnánk. A szerves és szervetlen hulladékon túl fényszennyezésről, túlzott víz- és energiahasználatról is beszélhetünk a fesztiválok esetében, illetve attól függően, hogy miképp közelítjük meg a fesztivál helyszínét, az is komoly környezetszennyezéssel járhat. A fesztiválon felszolgált ételek eredete, illetve azok csomagolása és szervírozásukhoz használt termékek is eltérő módon fejtik ki a környezetre gyakorolt hatásukat.

Szerencsére egyre több fesztivál figyel tudatosan a fentebb említett szempontokra szerte a világon. Az Egyesült Királyságban a Shambala fesztivált 100%-ban megújuló energia táplálja. Az évről évre megrendezésre kerülő eseményen 2016 óta sem hús, sem hal nem képezi az ételkínálat részét, az ételeket pedig komposztálható tányérokon kapják kézbe a résztvevők. Az italok beszerzésénél is előnyt élveznek a környezeti szempontok: az eseményen felszolgált sörök 70%-a 112 km-es körzetből érkezik a fesztiválra. A Shambala emellett a szelektív hulladékgyűjtés elkötelezett híve, így a résztvevők a megérkezésük után kétféle zsákot kapnak: a zöld zsák az újrahasznosítható, míg a szürke az egyéb hulladék gyűjtésére szolgál.

A hazánkban megrendezendő fesztiválok is egyre tudatosabban figyelnek arra, hogy az eseményhez köthető környezeti hatásokat csökkentsék. Az Everness Fesztivál például már 2018ban is teljesen lebomló eszközöket használt a vendéglátás területén, és a Sziget fesztivál is külön fenntarthatósági tervet dolgozott ki.

Indulnak a fesztiválok: VOLT, Balaton Sound, Sziget

Négyéves környezetgazdálkodási megállapodást kötött a Sziget Zrt. és az Ökosys Zrt. Az együttműködés egyik célja, hogy 2025-re a Sziget Zrt. fesztiváljain kizárólag 100%-ban lebomló vagy ipari körülmények között lebontható éttermi csomagolóanyagokat használjanak. A kezdeményezés másik célja, hogy a rendezvények olyan komplex, adatalapú, innovatív és szakmailag ellenőrzött környezetgazdálkodási módszereket alkalmazzanak, melyek a nemzetközi rendezvénypiacon is kiemelkedő minőséget képviselnek. Az értékesítés és kiszolgálás mellett ugyanis fontos szempont a visszagyűjtésre is odafigyelni, hiszen ezeket az edényeket nem lehet a műanyaggal együtt a szemetesbe dobni!

A Sziget Zrt. ezzel a stratégiai partnerséggel erősíti meg a 2020-ban, az AGF Awards-on Greener Festival díjjal jutalmazott környezettudatos elköteleződését.

„A fesztiválszervező cég és mi is fontosnak tartjuk, hogy mihamarabb teljesen és valóban zöldek legyenek a rendezvények. Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy csak fokozatosan haladhatunk. Csak lépésről lépésre lehet és érdemes a vendéglátósokkal elfogadtatni az újgenerációs eszközöket és – bizony ne legyünk álszentek – azok árait is. Szerencsére a csomagolóipar jól reagált a környezetvédelem érdekében fejlesztett új típusú anyagok terén, ezért a most még gyenge pontnak tekinthető technikai megoldások (mint például a nedvesség- és hőtűrőképesség) a jövőben gyorsan leküzdhető problémának fognak tűnni, illetve az újgenerációs csomagolóanyagok terjedésével a gyártói árak terén is fajlagos csökkenésre számítunk. Meggyőződésünk szerint egy ilyen nagyszabású tervhez legalább annyira lényeges, hogy ne csak a termék oldaláról közelítsünk, hanem a hulladékgazdálkodási szempontokat is mérlegeljük. Ehhez kötődően az adatok gyűjtését és elemzését, illetve a közös program készítését már idén megkezdjük” – nyilatkozta Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. vezérigazgatója.

A fesztiválokon használható Ökosys Zrt. által forgalmazott termékek között szerepelnek a street food tálcák és csónakok, a fa evőeszközök, a tésztás tálak, valamint a cukornád tányérok és tálalótálcák. A kínálatot már a kora tavasszal tartott Sirha Budapest szakkiállításon bemutatta a csomagolóeszközöket forgalmazó Ökosys Zrt.

Sándor Ildikó I Forrás: www.okotermek.hu/blog

Elérhetőség:
E-mail cím: [email protected]
T.: 06-30/737-5650