fbpx

Új üzem Csehországban a tolóoszlopos targoncák gyártására

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 szeptember 26. -Hirdetés

A Jungheinrich megkezdte a termelést a csehországi Chomutovban található új üzemében. A mintegy 10 hónapos építési időszakot követően június 6-án gördült le a gyártósorról az első ETV 216i típusú tolóoszlopos targonca. Az új, 37 000 m2-es telephely több mint 350 új munkahelyet teremt helyben. A projekt költségvetése mintegy 60 millió eurót tesz ki.

A világ egyik legmodernebb ipari targoncagyártó üzeme

Az új üzem központi szerepet játszik a Jungheinrich számára a 2025+ stratégia keretében kitűzött növekedési célok eléréséhez, valamint hozzájárul a hatékonyság és a nyereségesség növeléséhez. Sabine Neuß, a Jungheinrich AG technológiai igazgatója így nyilatkozott: „Az új üzemmel bővítjük európai termelési hálózatunk kapacitását, és biztosítjuk, hogy a jövőben is ki tudjuk szolgálni az anyagmozgató berendezéseink iránti kereslet tartósan erős növekedését. Chomutovban a világ egyik legmodernebb ipari targoncagyártó üzemét építettük fel. Erre nagyon büszke vagyok, és örülök, hogy a termelés mostanra elindult.”

gyár
Képek forrása: Jungheinrich

Az új üzem jelenleg még egy műszakban működik, de középtávon a termelés éjjel-nappal, három műszakban fog zajlani. A Jungheinrich azt tervezi, hogy valamennyi tolóoszlopos targonca gyártását áthelyezi fokozatosan az új chomutovi üzembe. Ezáltal a norderstedti üzemben kapacitást szabadítanak fel, amelyet a vállalat a további növekedés elősegítésére fog felhasználni. A norderstedti telephelyen a Jungheinrich további komissiózó targoncákkal fogja kiegészíteni gyártási portfólióját.

A hatékonyság és a fenntarthatóság jegyében

A Jungheinrich a fenntartható értékteremtést tűzte ki célul, ezért az üzem tervezésekor különös hangsúlyt fektetett a hatékonyságra és a fenntarthatóságra. A modern technológiákat –mint például egy új termelésirányítási rendszer – az üzem valamennyi berendezésénél alkalmazzák, a munkaállomásoktól a komplex termelési berendezésekig. A zöldáram vásárlása és a hőszivattyú telepítése mellett az irodai szárnyban speciális hőszigetelés biztosítja a további energiamegtakarítást. A Jungheinrich egy esővízhasznosító rendszer segítségével csökkenti a vízfogyasztását. Az üzem egy 1,5 hektáros, őshonos cserjékkel és fákkal beültetett zöldterületbe is beágyazódott, ami hozzájárul a helyi biodiverzitás előmozdításához.

A Chomutovban gyártott első tolóoszlopos targonca Franciaországba kerül majd a „MARIE”-hoz, a francia készételek és tészták piacának egyik főszereplőjéhez. Az ETV 216i típus a Jungheinrich POWERLiNE termékcsaládjának része, és integrált lítium-ion akkumulátorral működik. Kategóriájának egyik legkompaktabb és legerősebb tolóoszlopos targoncája.