Hatalmas mennyiségű fa környezetbarát fuvarozása

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 21.

Az egyes kocsi fuvarozás kormányzati támogatási rendszerének bevezetése hozzájárulhat a magyar fa piaci versenyképességének hosszú távú megőrzéséhez, a jelenleg értékesített fa mennyiségének jelentős növeléséhez, valamint újabb szállítmányok áttereléséhez közútról a környezetbarát vasútra.

 

Innovatív logisztikai megoldás

Az erdőgazdaságok és a magyar piacvezető árufuvarozó személyes találkozón vettek részt. Az alkalmat a felek hagyományos környezetvédelmi összefogása, a VERGA Zrt. szervezésében megrendezett hulladékgyűjtő akciója adta. A találkozón az Agrárminisztérium képviselője, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Vérteserdő Zrt., a Bakonyerdő Zrt., az Ipolyerdő Zrt., a Kaszó Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., a SEFAG Zrt., valamint a Rail Cargo Hungaria (RCH) és a Rail Cargo Logistics – Hungaria (RCL-HU) vezetői és munkatársai vettek részt.

 

vasút mozdony vectron vagon
Kép forrása: Kalmás Dávid Gergő

 

A résztvevő társaságok megállapodásának keretében az RCL-HU és az RCH vállalatok a következő egy évben mintegy 150 ezer tonna rönkfa olaszországi fuvarozását végzik. Ennek teljesítéséhez Magyarország 25 pontjáról várhatóan közel 3200 vagon fát juttatnak el az észak-olaszországi Osoppóba.

A fakitermelés során a rakodóhelyeken és -állomáson adott idő alatt csak egy-egy vagonnyi mennyiség gyűlik össze, amit a legösszetettebb és ezért költségigényes vasúti technológiával, az egyes kocsi fuvarozással lehet a rendeltetési helyére továbbítani.

Az RCL-HU – innovatív logisztikai megoldással – az erdőgazdaságok által különböző helyeken feladott szórt küldeményes vagonokból hat állomási gyűjtőponton irányvonatokat képez, amelyek így jutnak el rendeltetési helyükre. A feladat teljesítésében közreműködik a Rail Cargo Hungaria, valamint a Rail Cargo Carrier horvátországi és szlovéniai leányvállalatai.

A Rail Cargo Groupon belüli szoros kooperációnak köszönhetően Zalaegerszeg és Osoppo között – az eltérő magyar és a szlovén áramnemmel egyaránt működő – Vectron mozdonyok továbbítják gyorsan és gazdaságosan a faküldeményeket. A vállalatcsoport arra törekszik, hogy a más határátmeneteken is hasonló innovatív közlekedést valósítson meg.