fbpx

Jövőre teljesen kivérezhet a logisztikai-fuvarozói szektor

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 25.

6-7 százalékos díjemelésre lett volna szüksége a fuvarozóknak, hogy ellensúlyozzák a költségeik növekedését. Ehelyett 3-4 százalékkal még csökkentek is díjaik. Ha ez így megy tovább, jelentős kapacitáscsökkentés következik be a szektorban, miután számos más ágazat is bajban van, kevés a megrendelés.

Plusz helyett mínusz a recesszióban

Mindezt a DigiLog Consulting által közzétett 2023. II. negyedéves Közúti Fuvarozási Árindexe (KFX 23Q2) és szakértői elemzése mutatja. A közúti fuvarozás költségeinek növekedését a tavasszal csökkenő üzemanyagár és az adómentesen kifizethető napidíj emelése sem kompenzálta. Az általános költségnövekedés és hatékonyságcsökkenés ellensúlyozásához mintegy 6,6-6,8%-os áremelésre lett volna szükség, de a díjak 2,7-4,3%-ot csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Együtt szenved a szállítási ágazat is a már negyedik negyedéve recesszióban lévő magyar gazdasággal. A KSH 2023Q2-es adatai szerint az áruszállítás teljesítménye 13%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a legnagyobb szállítási alágazat, a közúti fuvarozás teljesítménye 16%-kal romlott. Nem meglepő ez a jelentős zuhanás, hiszen a mezőgazdasági és a járműgyártási teljesítményeken kívül a fuvarozás minden piacán romlott a helyzet. Esett az ipar, az építőipar és a kiskereskedelem teljesítménye is, így csökkent a szállítási igényük is.

kamionok

3+1 oka van a szektor válságának

A fuvarozás annak ellenére is drágult, hogy az üzemanyagárak 12-13%-kal csökkentek az I. negyedévhez képest, és így (egyelőre) közel 21%-kal lett olcsóbb az energiahordozó, mint az előző év hasonló időszakában. A KFX 23Q2-es mérései szerint a belföldi fuvarozásban 3,6%-os, a nemzetköziben pedig 5%-os drágulás figyelhető meg az idei év I. negyedévéhez képest, ami 2022. II. negyedévéhez képest 6,8-6,6%-os növekedést mutat. Az inflációtól kisebb, de így is nagy növekedésnek három fő oka van: az általános infláció és a költségnövekedések, a recesszió miatti kisebb megrendelésállomány, és a forintárfolyam-változások negatív hatása.

A recessziós környezet miatt a fuvarozók nem tudták áthárítani a rájuk nehezedő 6,6-6,8%-os drágulást, sőt, a belföldi fuvarozók 4,3%-os, míg nemzetközi relációban dolgozó kollégáik 2,7%-os díjcsökkenést szenvedtek el 2022. II. negyedévéhez képest. Rossz alkupozíciójuk részben a szolgáltatásaik iránt megcsappant keresletből fakad, részben pedig abból, hogy középtávon sem tudták kapacitásaikat a csökkenő kereslethez igazítani. A belföldi piacon csak 2%-kal csökkent a kamionok száma, a nemzetközi piacon pedig közel 4%-kal még nőtt is.

diagram

Jövőre még súlyosabb költségnövekedések várhatók

A makroelemzések nem sok jóval kecsegtetnek az év hátralévő részére sem. A költségek növekedése az infláció enyhülésével lassul ugyan, de nem áll meg. Az elhúzódó recesszió és a reálbérek csökkenése miatt kialakult kereslethiány sem oldódik meg a közeljövőben. A fuvarozóknak tehát alacsony megrendelésállománnyal, de emelkedő költségekkel kell számolniuk a második félévben is. Ha pedig tovább csökkennek a fuvardíjak, akkor elkerülhetetlenné válik a kapacitások jelentős visszavágása. Ennél is rosszabb képet festenek a 2024-es kilátások. Brutális, akár 40-50% emelkedés várható a hazai használatarányos útdíj esetében, és jelentősen emelkedik a gázolaj jövedéki adója is, ezek az adóemelések akár 15-20%-os áremelkedést is okozhat a jövő évi fuvardíjakban.