Versenyfutás az életem – CSAOSZ Életműdíj Magyar Bélának

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 22.

Egész eddigi pályáját a mind gyorsabban fejlődő ipar kihívásai motiválták, de kiváló szakemberként a rá jellemző szakmai alázattal és elhivatottsággal a jövő szakembergárdájának kinevelését is megvalósította. Magyar Béla teljesítményét a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség Életműdíjjal ismerte el.

 

Magyar Béla

 

Verseny az idővel, a célokkal

Amit csinálok, számomra nem munka, hanem a magam elé állított kihívások megvalósítása, ahol a mércét a rohanó világunk jelöli ki. Életem versenyfutás az idővel és a céljaim megvalósításával. Az „út vége” előtt ki akarom mondani: megérte! – vallja lapunk Portré-rovatában a pályatársak és barátok körében a közismerten elkötelezett Magyar Béla. A GS1 Magyarország vezérigazgatója a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán diplomázott 1978ban, majd 1984-ben elvégezte a BME Gépészmérnöki kara Gazdasági mérnöki szakát. Diplomamunkáját a vonalkód-technikáról és az akkoriban létrehozott EAN-rendszerről írta. Első munkahelye, a STRUKTÚRA Szervezési Vállalat képviseletében 1982-1983 között közreműködött Magyarország nemzetközi EAN-rendszerhez történő csatlakozásának előkészítésében. A 80-as évek végén elsők között alapított – és irányított – vonalkódos azonosítással, illetve az EAN-rendszerrel kapcsolatos tanácsadással foglakozó cégeket, amelyek ma is a piac aktív résztvevői. 1999-től, az EAN, majd 2006-tól a jogutód GS1 Magyarország Kht. ügyvezető igazgatója, illetve 2008-tól a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. Igazgatóságának tagja és vezérigazgatója.

 

Sikeres szakmai életút

Kiemelkedő szakmai sikerei közé tartozik a Globális partnerinformációs rendszer (GEPIR), a Globális adatszinkronizációs hálózat (GDSN) és az Elektronikus termékkód rendszer globális hálózatához való csatlakozás. Vezetésével a GS1 Magyarország – mint a GS1 világszervezet magyar tagintézménye – nemzetközi szinten is elismert fejlesztési projekteket valósított meg. Ilyenek a GS1 Logger Staff és a Healthcare Barcode Survey App mobil alkalmazások, amelyek a rendszer használatának nemzetközi minőségfejlesztését segítik elő. Magyar Béla elsődleges célja a magyarországi szabványalkalmazók, illetve az együttműködő szolgáltatók részére olyan professzionális eszközrendszer kifejlesztése, mely biztosítja számukra a nemzeti, az európai uniós, illetve a globális infokommunikációs hálózati szolgáltatásokhoz történő integrációt.
Akik ismerik őt, tudják, hogy a rá jellemző szerénység révén ritkán nyilatkozik önmagáról, azt azonban szintén tudják róla, hogy mindig elkötelezett volt a szakember-utánpótlás kinevelésében, felkészítésében. A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként kiváló szakmai felkészültségű és munkája iránt elhivatott szakembergárdát nevelt ki egy olyan szakterületen, amelynek oktatása felsőfokon sem (volt) megoldott. Mindemellett Magyar Béla szakma-közéleti munkája is szerteágazó. Kezdetben a Vonalkód Egyesülés vezetőségének tagja volt, 1992-től pedig először a Vonalkód Rendszerház Kft., majd az EAN/GS1 szervezetek képviseletében a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség elnökségének tagja lett 2020-ig. Jelenleg a CSAOSZ Felügyelőbizottsági tagja. Magyar Béla munkatársain keresztül a Csomagolási Világszövetség magyarországi programjának nemcsak fő támogatója, hanem szervezésének is segítője volt.
Az általa vezetett és irányított szervezetek vezetősége és munkatársai megragadták a lehetőséget, hogy lapunkon keresztül is szívből gratuláljanak Magyar Béla hazai és nemzetközi sikerekben bővelkedő szakmai életútját elismerő Életműdíjhoz.

 

Viszkei György, Magyar Béla, Galli Miklós
Viszkei György, Magyar Béla, Galli Miklós

 

Kohout Zoltán