fbpx

A fenntartható fejlődésért tett erőfeszítést díjazták

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 22.

A szolgáltatás területén odaítélt nagydíjat idén a Prinzhorn Csoport magyarországi tagvállalatai, a Dunapack Kft., a Hamburger Hungária Kft. és a Duparec Kft. vehették át. A három vállalat tevékenysége által egy olyan hosszútávon is fenntartható, környezettudatos körfolyamatot hoz létre, melynek során innovatív csomagolási megoldásokat állítanak elő papírhulladék felhasználásával.

A hatékony és környezetkímélő hulladékgyűjtő, -hasznosító, -feldolgozó folyamatnak köszönhetően a díjazott vállalatok nem csak saját környezetterhelésüket csökkentik sikeresen, de tevékenységüknek számos közvetlen, és a vásárlói láncban jelentkező pozitív környezeti, gazdasági és szociális hatása is van.

 

Hulladékpapírból készülő innovatív csomagolási megoldások fenntartható és hatékony hulladékgazdálkodási körfolyamata

 

A Hamburger Hungária Kft. az első csomagolóanyag gyártó Magyarországon, amely alacsony négyzetméter-tömegű hullámalappapírt is előállít. A termék nemzetközi viszonylatban is meglehetősen innovatívnak számít, hiszen a hagyományos csomagolási megoldásoknál jelentősen környezetkímélőbb megoldást jelent. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a Hamburger Hungária Kft. nem csak a hulladékpapír újrahasznosításban jár élen, hanem sikeresen csökkentette az energia- és vízfelhasználását, valamint szén-dioxid kibocsátását is. Tehát hulladékból kiemelkedően magas hozzáadott értékű terméket állít elő, csökkenő környezetterhelés mellett. A vállalat 2009 és 2012 között 43%-kal csökkentette vízfelhasználását, ami 3 millió köbméter megtakarítást jelent, ez majdnem megegyezik Dunaújváros éves vízszükségletével. Emellett a vállalat 2006-hoz képest 2009-re villamosenergia-felhasználását 30%-kal, hőenergia-igényét pedig 35%-kal csökkentette. A csökkentés mértéke 114 ezer MWh, illetve 1320 TJ, ami megfelel Kecskemét éves villamosenergia-szükségletének, illetve Debrecen éves hőigényének.

 

„Az Ökoindustria Nagydíj komoly elismerés a három együttműködő cég számára, amelyek Magyarországon a hulladékhasznosítási körfolyamat meghatározó pillérei. A Hamburger Hungária Kft. 2009-ben mintegy 280 millió eurós beruházással létrehozott új hullámalappapír üzeme a legnagyobb környezetvédelmi beruházás volt az elmúlt években. Vállalatunk a Magyarországon begyűjtött hulladékpapír 90%-át dolgozza fel évente, és ezzel döntő mértékben hozzájárul az ország hulladékgazdálkodási célkitűzéseinek teljesítéséhez” – mondta Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

 

„A ma átvett díj azt igazolja, hogy jó úton járunk, hiszen hullámtermékeink fejlesztésekor elsődleges szempont a teljes újrahasznosíthatóság. Vevőink részére olyan termék-szolgáltatás csomagot kínálunk, amely a terméket védő, kínáló funkcióján túl kiegészül a környezetbarát csomagolási kultúra és az elérhető legmagasabb színvonalú technológia alkalmazásával” – nyilatkozta Rafael Sieben, a Dunapack Kft. budapesti gyárának ügyvezető igazgatója.

 

„Azért örülünk ennek a közösen elnyert elismerésnek, mert a hulladékgyűjtés az alapja a Prinzhorn Csoport magyarországi tevékenységének. Ebből kerül előállításra az értékteremtő gyártási folyamat során a környezetbarát csomagolóanyag. A Duparec Kft. garantálja a papírgyártásra alkalmas papírhulladék folyamatos átvételét. Telephelyünkön átvesszük és előkezeljük a papírhulladékot, valamint vállaljuk bizalmas iratok gyors és szakszerű megsemmisítését” – tette hozzá Haag János, a Duparec Kft. ügyvezetője.