fbpx

Hamarosan indul a digitális közlekedési vizsgáztatás

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 24.

A közlekedési vizsgáztatásban 2022 tavaszától egységes és központosított elektronikus rendszer működik – jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a közlekedési vizsgáztatás digitalizálását célzó KEVIFEL projekt sajtótájékoztatóján.

 

Ügyfélbarát korszerűsítés

A Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása (KEVIFEL) projektgazdája az ITM. A közigazgatási, hatósági folyamatok ügyfélbarát korszerűsítésének fő útja a digitalizáció. Az ügyintézés elektronikus útra terelése pedig kényelmesebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé teszi az ügyintézést, csökkenti az adminisztrációs terheket.

 

autó gépjármű vizsgáztatás vizsgaállomás
Kép forrása: Postaautó

 

A teljes körű elektronikus ügyintézés egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének menetét is. A jövőben a gépjárművezetői vizsgára jelentkezés ügyfélkapun keresztül indítható, ahol az autósiskola is megjelölhető. A későbbiekben a képzőszerveken keresztül a vizsga helyszínét, időpontját is ki lehet majd választani. Az új rendszerbe komplett vizsgaanyag is kerül, és lehetővé válik az elektronikus fizetés – adta hírül az MTI.

A KEVIFEL-projekt részeként egy weboldal is készül, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól hiteles adatbázisokon alapuló tájékoztatást nyújt a gépkocsivásárlást és -értékesítést tervezők számára. Az adatlekérdezést az ÚtON mobilapplikáció továbbfejlesztett verziója is segíti majd.