fbpx

Mentsük meg vizeinket!

Írta: Transpack - Hirdetés - 2020 december 17.

A COVID-19 átbillentette a kapcsolót: az ÖKOINDUSTRIA 2020. nemzetközi szakkiállítás offline módból online-ra váltott. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége felelőségteljes döntést hozott, amikor a kiállítást átütemezték 2021. április 28-30-ra. Az eredeti időpontot sem hagyták üresen, ha már volt bejegyzés a naptárban: online szakmai kerekasztallal, konferenciákkal készült a szervezőcsapat.

Az ÖKOINDUSTRIA kétévenként a hazai környezetipar legújabb eredményeit, innovációit mutatja be, a hangsúlyt mindig az aktuális környezeti kihívásokra fektetve. Az előkészületek nagyban folytak, a szervezési munka tökéletesen ment, szinte minden stand elkelt, a szakmai programok száma meghaladta a húszat. Azonban a pandémia kapcsán bevezetett korlátozó intézkedések először a nemzetköziséget kérdőjelezték meg, majd a járvány terjedésének üteme miatt a szervezők belátták, hogy a kiállítók és az érdeklődők egészségének védelme fontosabb, mint a személyes találkozások.

A gondos előkészítő munkának köszönhető, hogy a rendezvény mégsem maradt el teljesen: a meghirdetett 2020-as időpontban online érhették el az érdeklődők az eredetileg is tervezett szakmai programokat. Ezekre 45 országból több mint 3000 fő kíváncsi is volt. Az előadások angol és magyar nyelven egyaránt elérhetők voltak.

 

A szakmai programok az alábbi témákat érintették:

  • kerekasztal beszélgetés a körforgásos gazdaságról, a műanyagok életciklusáról,
  • előadássorozat a kármentesítésről és a barnamezős beruházásokról – cégfelszámolás és környezeti terhek,
  • tájékoztató a Tid(y)Up! c., az élővizek megtisztítását célul kitűző INTERREG projekt nemzetközi kick-off eseményéről.
  • Startup Plastic Surgery inkubációs program döntője.

A regisztrált kiállítók az egyeztetések során megerősítették a szervezők azon gondolatát, hogy az online felület is jó lehetőség a szakmai egyeztetésekre. Azonban az üzleti életben szükség van az élő eseményekre, a technológiák élőben való megtekintésére, a személyes találkozásokra, kapcsolatépítésre. Éppen ezért a jövő évi ÖKOINDUSTRIA szakkiállítást a zöldipar szereplőinek személyes részvételével tervezik megvalósítani április 28. és 30. között. Előreláthatólag fokozott egészségügyi, biztonsági intézkedések lesznek érvényben, s az ilyen rendezvényekre kidolgozott COVID útmutató előírásait kell majd betartani.

 

Sokszor csak a szabályzókra hivatkozva lehet a környezeti tehert csökkenteni
Sokszor csak a szabályzókra hivatkozva lehet a környezeti tehert csökkenteni

 

Kerekasztal-beszélgetés

Wégner Krisztina, a MÁV Zrt. környezetvédelemi, energetikai és minőségirányítási vezetője volt a téma háziasszonya, aki többek között kifaggatta a virtuális asztal körül ülőket az EU Zöld Megállapodás témájában, a szabályozás szükségességéről. Elkerülhetetlen volt, hogy ne beszéljenek a körforgásos gazdaság gyakorlati lépéseiről, vagy éppen a műanyag jövőjéről. Általános vélemény volt, hogy a szabályozás szükséges: a gyártóknak kötelessége (ha ezt nem ismerik fel, akkor kötelezni kell őket) a felhasznált alapanyagaikat – attól függetlenül, hogy az üveg, papír, műanyag, textil vagy fém – a körforgásos termelésbe venni, újrahasznosítani. Amennyiben egy cég kötelezve van arra, hogy a termékeihez kapcsolódó hulladékot visszavegye, és a termelésben újra kell hasznosítania, akkor el fog gondolkozni azon, milyen minőséget hoz ki a piacra – mondta Bernard Merkx, Green Wave Plastic ügyvezetője.

 

Kármentesítés és barnamezős beruházások

E témában folyó szakmai nap moderátora Markó Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakmai igazgatója volt, aki az előadások sorát a készülő „Kárfelszámolási útmutató”-ról tartott tájékoztatóval indította. A segédlet célja a szakemberek részére segítséget nyújtani abban, hogy az eljárás során ne csak a pénzügyi, gazdasági rendezésre, hanem a környezeti terhek megnyugtató felszámolására is sor kerüljön: vagyis minél kevesebb környezeti probléma maradjon egyegy megszűnő cég után.

A felkért előadók az útmutató tervezett fejezeteihez kapcsolódóan tartották meg prezentációikat:

  • hatályos jogszabályok,
  • követendő eljárásrend,
  • résztvevők szerepe, feladata,
  • felmerülhető hibák, hiányosságok, elkerülésük módjai,
  • pontenciális környezeti terhek,• felszámolás lezárása, fennmaradó terhek kezelése,
  • tanulságos esetek.

 

A természet lassan veszi vissza azt, ami az övé
A természet lassan veszi vissza azt, ami az övé

 

Mentsük meg folyóinkat

Évente megközelítőleg 12 millió tonna hulladék terheli az élővizeket, aminek 80%-a folyóinkon keresztül jut a tengerekbe és az óceánokba. A probléma megoldására számtalan tanulmány, újítás lát napvilágot, ezekből kaphattak az érdeklődők ízelítőt ebben a témakörben. Csak néhány téma, amit érintettek az előadók: a szennyezés megelőzése, és az ezzel kapcsolatos adatok gyűjtése és feldolgozása, a leghatékonyabb szemétgyűjtési akciók vízen, az újrahasznosítás lehetőségei és korlátai, valamint a szemléletformálás tartalma és módszerei. A háromnapos konferenciasorozat zárómondata: Találkozunk 2021. április 28-30. között az ÖKOINDUSTRIA Szakkiállításon.

 

Barna Ferenc