fbpx

Létfontosságú szerepben a Linde

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 06.

A répcelaki székhelyű Linde Gáz Magyarország Zrt., Magyarország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyigáz-gyártója jelentős szerepet vállal a 150 koronavírusos beteg befogadására alkalmas kiskunhalasi mobil járványügyi kórház kivitelezésében is, olvasható a Vaol.hu-n.

A Magyar Honvédség támogatásával végzi kiemelt feladatát és biztosítja az orvosioxigén­ellátáshoz kapcsolódó gyártási, szállítási és szervezési feladatokat a Linde. A koronavírus megjelenésével számtalan sürgős feladat hárult a vállalatra. Többek között megbízást kapott a Kiskunhalason épülő, mintegy 150 ágyas mobil járványügyi kórház és az ajkai Magyar Imre Kórház teljes orvosioxigén- és sűrített­levegő-gázhálózatának kivitelezésére, mellyel így akár további 400 beteget is el tud látni az intézmény.


FOTÓ: Rohamtempóban épül a kiskunhalasi járványkórház, amelynek teljes orvosioxigén- és sűrítettlevegő-hálózata kivitelezését a répcelaki cég végzi

A cég erőforrásait átcsoportosította az egészségügyi létesítmények felkészítésére, így a normál üzletmenetben több hónapot igénylő orvosigáz-kivitelezések most erőltetett menetben, de két hét alatt elkészülnek.

Nemzetközi tapasztalatok alapján a járványügyi kórházak oxigénfelhasználása a vírus megjelenésével az átlagos felhasználásnak öt-tízszeresére nőhet. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az összes intézményt el tudjuk látni a meg­felelő mennyiségű és kiszerelésű orvosi oxigénnel – jelentette ki Hegedüs Ákos egészségügyi üzletág-igazgató.

A Magyar Ipari Gáz Szövetség ajánlása alapján pedig a napokban született döntés arról: veszélyhelyzet ese­tén az ipari gázpalackok is bevon­hatók medikai célokra a járvány idején, ami jelentősen megnöveli a kihelyezhető oxi­génpalackok számát az országban.

Tóth Attila műszaki igazgatótól megtudtuk: Répcelakon két terület kiemelten érintett: az orvosioxigén-gyártás és -kiszállítás, valamint a lélegeztetőgépek forgalmazása. A vállalat székhelyén alapesetben is töltenek oxigénpalackokat – jelenleg arra készülnek, hogy ha megnő az igény, megfelelő készletek álljanak rendelkezésre, és bővíteni tudják gyártókapacitásukat. Répcelakon összpontosul továbbá a cseppfolyós gázok logisztikai szervezése is. – Azért, hogy termelésünket stabilan fenn tudjuk tartani, műszakokat szerveztünk át, valamint ügyeleti rendet alakítottunk ki, felkészülve arra, hogy az Országos Mentőszolgálatot, valamint a kórházakat akár éjjel és hétvégén is ki tudjuk szolgálni oxigénnel – mondta el Major Balázs HR-igazgató.

Fotó: Baon.hu