fbpx

Szabad utat kapott a hulladékgazdálkodási rendszer reformja

Írta: - 2020 december 17.

Az Országgyűlés elfogadta a hazai hulladékgazdálkodási ágazat megújítását célzó törvénycsomagot. Hazánk így újabb lépéssel került közelebb a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célkitűzések eléréséhez

 

A hulladék, mint nyersanyag

Az Országgyűlés elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosítási javaslatát: ezzel lehetővé válik a körforgásos gazdaságra való átállás megkezdése, az illegális hulladék lerakásának felszámolása és a lerakók szigorúbb büntetése, a visszaváltási rendszer kialakítása, valamint a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálása.

A körforgásos gazdaságra való áttérés érdekében a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot, így az visszakerülhet a gazdaságba.

illegális hulladéklerakás
Öt év szabadságvesztésbe is kerülhet a különösen nagy mennyiségű illegális hulladék lerakása

 

Szigorúbb büntetés

Az újratermelődés megakadályozását szolgálja a hulladék illegális lerakásának szigorú szankcionálása is – adta hírül az MTI. Januártól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság tagjai – más szervekkel együtt – szigorúan büntethetik.

Az illegális szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük, a jelentős mennyiséget meghaladó hulladék elhelyezéséért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz. A veszélyes hulladék vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék elhelyezéséért pedig akár öt év szabadságvesztésre ítélhető az elkövető.

 

Koncessziós modellben valósul meg

Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet, amelyben a vásárlók visszakapják a csomagolás díját az automatákban és a kézi visszaváltó helyeken visszaváltott termékek után.

Ez növeli a csomagolás életciklusát, valamint megakadályozza, hogy az a hulladéklerakókban kössön ki. Az elfogadott szabályozás értelmében a hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása egy új koncessziós modellben valósul meg, amelyben az összes feladatot – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánfél végzi.