fbpx

Gyengén áll az újrahasznosítási piac, de jöhet a fordulat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 01.

Évek óta a legalacsonyabb a piaci kereslet az újrahasznosított műanyagokra. Mi az ok a rossz közérzetnek, és mi hozza el a fordulatot?

Sokéves szűkösség érlelte ezt a helyzetet

Az európai mechanikusan újrahasznosított polimerek iránti kereslet évek óta most a legalacsonyabb. A láncokon átfutó költségek továbbra is magasak, és esetben szűkülnek a termelői árrések. Mark Victory, az ICIS Recycling részlegének vezető szerkesztője azt elemzi, hogy a jelenlegi mögöttes strukturális hiányok – különösen a megfelelő csomagolóanyagok tekintetében – mellett a szabályozók és a fogyasztók fenntarthatósági nyomása miért nem mutatják az enyhülés jeleit. A szakértő szerint a pangás többéves piaci szűkösség következménye. Ennek egyik oka a legtöbb újrahasznosított polimer régóta igen magas ára, továbbá a szektort érintő civil és politikai, szabályzói nyomás révén kialakult strukturális hiány. Becslések szerint a fogyasztás a második negyedévben éves szinten 50%-kal esett vissza a nem csomagolási alkalmazások esetében, és akár 30%-kal a csomagoláson belül, és 2022 negyedik negyedéve óta alulmúlja a várakozásokat.

Annyi a baj, hogy a nyár sem hoz enyhülést

A nyár – ami a nagy melegek miatti csomagolásfogyasztás növekedése miatt – általában csúcsszezon, „levegővételhez”, likvid forrásokhoz juttatja az ágazatot. Most azonban a megélhetési költségek folyamatos válsága miatt újrahasznosított polimer piacán a csúcsszezon adta lehetőség gyorsan elpárolog. A szektort különösen sújtja az infláció, a bér-, energia- és logisztikai (például tárolási) költségek, jogalkotási intézkedések, a korlátozott tárolókapacitások, a szűk iparági árrések, és a szektor kis- és középvállalataiban az alacsony likvidforrás-mennyiség. Sokan arra számítottak, hogy ez a lefelé tartó folyamat már az idén megáll, de a hanyatló bizalomszint miatt sokan most abban sem bíznak, hogy a korábbi keresleti szintek visszatérnek 2024 első negyedévére.

Erősebb, gyors visszalendülés következhet

Ugyanakkor az elemző szerint az iparág mégis arra számít, hogy a trend megfordul – kérdés ennek az időpontja és dinamikája, illetve az, milyen állapotban lesz a szektor, amikor ez megtörténik. „A kereslet visszatér a 2025-ös célok közeledtével, és a kérdés az, hogy ez az igény hogyan jelenik meg. Egyetlen szereplő sem akarja, hogy megismétlődjenek a 2022-es piaci feltételek, de nagyobb stabilitásra vágynak, hogy egyenletes lendületet tudjanak tartani a közös célok, a műanyagok nagyobb körforgása felé”, mondja Mark Victory. A fenntarthatóság továbbra is kulcsfontosságú piaci hajtóerő, és bár nagy a volatilitás az árakban, éppen ez a nagy és zavaró változékonyság fordulhat át egy konszolidáltabb, kiszámíthatóbb környezetbe. A hajtóerő egyik fő szektora az FMCG ágazat, amelynek újrahasznosítási célkitűzései kellően ambiciózusak és agresszívek, még ha a jelenlegi kereslet továbbra is gyenge. A fokozódó verseny – a szakértő szerint – végül a piaci kereslet fellendülését hozza majd, sőt, az „inga” erősebben és gyorsabban visszalendülhet.

(forrás: packagingeurope.com)