Érték a dobozban

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 25.

Az élelmiszerek értékét a bennük rejlő tápanyagok adják. Ezen felül a fogyasztó alapvető elvárása – a praktikus csomagolás mellett – a jó íz, állag és minőség. Ezek megőrzése érdekében a gyártóknak számos kihívással kell szembenézniük az élelmiszerek feldolgozása és csomagolása során. Az oxigén és az oxidációs folyamatok mellett a fény a második legártalmasabb befolyásoló tényező, mivel hatással van egyes vitaminok – pl. az A-vitamin és a béta-karotin – mennyiségére és különösen a tejtermékek ízére is, ami karakteresen megváltozhat.

„Az élelmiszereket egészen az elfogyasztásukig különféle hatások érik, és az, hogy ezek hogyan befolyásolják a termék minőségét, nagymértékben függ a csomagolás típusától. Amennyiben a fény és az oxigén nem képes átjutni a csomagoláson, a termék megőrzi minőségét” – mondta el Miháldy Kinga dietetikus és élelmiszer-minőségbiztosítási agrármérnök. „A tápanyagok elillanásának első számú okozója a csomagolás fény- és oxigénáteresztő-képessége. A napfény akár pár óra alatt is képes a vitaminok felbomlását és a termék ízének megváltozását eredményezni. A csomagolások egyik legfontosabb feladata éppen ezért az, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák a külső hatásokkal szemben” – tette hozzá a szakértő.

Egészség és megbízhatóság

 

A megfelelő csomagolás a szállítás és a tárolás egész ideje alatt megőrzi a termék minőségét. Az aszeptikusan csomagolt áruk előnye, hogy a csíramentes élelmiszer akár szobahőmérsékleten tárolva is hosszú ideig eltartható, a kartondoboz praktikussága pedig lehetővé teszi a kényelmes használatot. A csomagolás nemcsak a különféle baktériumoktól, kórokozóktól védi meg az élelmiszereket, hanem a fénytől és az oxigéntől is, megőrizve a termék eredeti állagát, ízét, aromáját és tápanyagtartalmát is.

„Az italos kartondoboz több rétegből áll, s mindegyik rétegnek megvan a maga szerepe. Az élelmiszer minőségének megőrzése szempontjából legfontosabb a környezeti hatásoktól védő, külső műanyag réteg, az oxigén, fény, idegen szagok és ízek kívül tartásáért felelős vékony alumínium réteg, valamint a légmentes zárást biztosító belső műanyag réteg. A dobozok fő alkotóeleme, a papír, tartást és merevséget kölcsönöz a csomagolásnak, emellett a fogyasztók pontos tájékoztatását (allergének, összetevők), és a márka grafikáját is ez a felület hordozza. A papír emellett az italos kartondoboz legértékesebb rétege az újrahasznosítás szempontjából” – mondta el Harnos Teréz, a Tetra Pak minőségbiztosítási vezetője.

A dobozok a vállalat folyamatos innovációinak eredményeképpen változatos formában, és többféle csavarzárral kerülnek forgalomba, használatuk egyre kényelmesebb és könnyebb a fogyasztó számára.

 

A fenntartható jövőért

 

A kartondobozos csomagolás az élelmiszerpazarlás megelőzésében is fontos szerepet játszik, mivel az aszeptikus eljárás segítségével kiküszöbölhető a tej- és gyümölcstermesztés szezonalitásának hatása. A szükségletet meghaladó termelés idején ugyanis a többletet hosszú eltarthatóságot lehetővé tevő technológiával dolgozzák fel, és a termék az aszeptikus csomagolóanyagban több hónapon keresztül változatlan minőségben tárolható és fogyasztható.

Kartondobozzal a környezetért

Az italos kartonok minimális csomagolóanyag-használat (6%) mellett maximális tartalom-kihasználtságot (94%) tesznek lehetővé. A dobozba csomagolt termék szállítása kisebb környezeti hatással jár, mivel a csomagolás formája a lehető leghatékonyabb helykihasználást teszi lehetővé. Az italos kartonok szelektíven gyűjthetők és 100%-ban újrahasznosíthatók. Gyártásukhoz 75%-ban megújuló alapanyagot, papírt használnak, amely egyre nagyobb arányban – 2012-ben már 38%-ban – az FSC által tanúsított erdőgazdálkodásokból származó kartonból készül.

 

Az élelmiszereket egészen az elfogyasztásukig különféle hatások érik, és az, hogy ezek hogyan befolyásolják a termék minőségét, nagymértékben függ a csomagolás típusától. Amennyiben a fény és az oxigén nem képes átjutni a csomagoláson, a termék megőrzi minőségét. A tápanyagok elillanásának első számú okozója a csomagolás fény- és oxigénáteresztő-képessége. A napfény akár pár óra alatt is képes a vitaminok felbomlását és a termék ízének megváltozását eredményezni. A csomagolások egyik legfontosabb feladata éppen ezért az, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák a külső hatásokkal szemben.
Miháldy Kinga, dietetikus és élelmiszer-minőségbiztosítási agrármérnök

 

Az italos kartondoboz több rétegből áll, s mindegyik rétegnek megvan a maga szerepe. Az élelmiszer minőségének megőrzése szempontjából legfontosabb a környezeti hatásoktól védő, külső műanyag réteg, az oxigén, fény, idegen szagok és ízek kívül tartásáért felelős vékony alumínium réteg, valamint a légmentes zárást biztosító belső műanyag réteg. A dobozok fő alkotóeleme, a papír, tartást és merevséget kölcsönöz a csomagolásnak, emellett a fogyasztók pontos tájékoztatását (allergének, összetevők), és a márka grafikáját is ez a felület hordozza. A papír emellett az italos kartondoboz legértékesebb rétege az újrahasznosítás szempontjából.

Harnos Teréz, a Tetra Pak minőségbiztosítási vezetője

 

Aszeptikus technológia

 

Az aszeptikus, vagyis csíramentes technológia kifejlesztése a Tetra Pak legnagyobb innovációjának számít, mellyel 1989-ben a vállalat elnyerte az élelmiszeripari technológia utóbbi 50 évének legjelentősebb tudományos felfedezéséért járó díjat. A technológia lényege, hogy csomagoláskor mind az élelmiszerek, mind a csomagolóanyagok mentesek mindenféle káros baktériumtól: a kereskedelmileg steril élelmiszert aszeptikus transzfer segítségével, steril környezetben töltik sterilezett csomagolóanyagba. A technológia természetes tárolási körülmények mellett biztosítja az italos kartondobozba csomagolt élelmiszerek biztonságát, télen és nyáron egyaránt.

 

Az oxigén és az oxidációs folyamatok mellett a fény a második legártalmasabb befolyásoló tényező, mivel hatással van egyes vitaminok – pl. az A-vitamin és a béta-karotin – mennyiségére és különösen a tejtermékek ízére is, ami karakteresen megváltozhat. A csomagolások egyik legfontosabb feladata éppen ezért az, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák a külső hatásokkal szemben.

Az italos kartonok minimális csomagolóanyag-használat (6%) mellett maximális tartalom-kihasználtságot (94%) tesznek lehetővé. A dobozba csomagolt termék szállítása kisebb környezeti hatással jár, mivel a csomagolás formája a lehető leghatékonyabb helykihasználást teszi lehetővé.

Az italos kartonok szelektíven gyűjthetők és 100%-ban újrahasznosíthatók. Gyártásukhoz 75%-ban megújuló alapanyagot, papírt használnak, amely egyre nagyobb arányban – 2012-ben már 38%-ban – az FSC által tanúsított erdőgazdálkodásokból származó kartonból készül.

 

Forrás: Café PR