fbpx

Fachpack 2022 – átmenet a csomagolásban

Írta: Transpack-2022/V. lapszám cikke - 2022 november 13.

Semmihez sem hasonlítható a személyes vásári élmény. Tapasztalatom alapján biztosan állítom, hogy érdemes volt részt venni a Fachpack kiállításon.

Fenntarthatóság, e-kereskedelem, digitalizáció

Megrendezték Nürnbergben (2022. szeptember 27. és 29.) az idei Fachpack szakkiállítást, amivel párhuzamosan a látogatók a Powtech szakvásáron is részt vehettek, amely a porok, granulátumok, ömlesztett áruk töltési technológiáit mutatta be. A két kiállításnak több kapcsolódási pontja is van, és a szinergiáknak köszönhetően létrejött egy közös gyógyszercsomagolási stand is. Az idei Fachpack a csomagolóiparban tapasztalható átalakulásokra összpontosít „átmenet a csomagolásban” szlogennel.

A csomagolóipar mélyreható változáson megy keresztül, amelyet felerősített és felgyorsított a világjárvány, valamint az orosz-ukrán háború. Az iparági változásokhoz hozzájárult a nyersanyaghiány, az ellátási problémák és a szakképzett munkaerő hiánya is. A fenntarthatóság, a digitalizáció és az e-kereskedelem a legfontosabb trendek, amelyekről szó volt a standokon, fórumokon és bemutatókon. A három téma minden kiállítót és látogatót megmozgatott.

A digitalizálást a termelésben fenntarthatósági eszközként használják, nélküle nem lenne sikeres az e-kereskedelem. Ugyanakkor a fenntarthatóságot fontos kontrollmechanizmusnak tekintik az új folyamatok és üzleti modellek jövőbeli életképességének megítélésében. A technológiai fejlesztéseknek lehetővé kell tenniük a vállalatok számára, hogy elérjék fenntarthatósági céljaikat, és biztosítsák üzleti sikereiket. A Fachpack 2022 kiállításon számos példát láthattunk az átmenetekre. Volt egy különleges bemutató is: „Csomagolás a tervezésen keresztül” címmel, valamint különféle fórumok, mint a Packbox, Techbox és a Innovationsbox.

Egy verhetetlen páros: fenntarthatóság és digitalizáció

A csomagolási törvény módosításával nőnek a csomagolás fenntarthatóbbá tételére vonatkozó követelmények. Az EU létrehozta a Fenntartható Termék Kezdeményezést (SPI), amelynek célja annak biztosítása, hogy az EU-ban forgalomba hozott összes termék fenntartható, tartós, újrafelhasználható, javítható és újrahasznosítható legyen, és gyártása energiahatékony módon történjen. Hamarosan jogalkotási javaslat születik a fenntarthatóság hamis ígéretei ellen. Ekkor a zöld termék tulajdonságaira vonatkozó állításoknak mindig indokolhatónak és összehasonlíthatónak kell lenniük. Nemcsak a jogalkotók, hanem a fogyasztók is több fenntarthatóságot követelnek. Erőforrás-takarékos alternatívákkal a csomagolási hulladék mennyiségének csökkentése, valamint az újrahasznosíthatóság biztosítása fontos célkitűzés. Nagy jelentőségű a nehezen vagy egyáltalán nem újrahasznosítható társított (vegyes anyagú) csomagolások helyettesítésére szolgáló mono-anyagok fejlesztése és alkalmazása. A mono- vagy egyfajta anyagú csomagolások könnyebben újrahasznosíthatók, és újrahasznosított anyagból is készülhetnek. Sok vállalat mára felülvizsgálta a csomagolási koncepcióját, átállt alternatív anyagokra, és elindította a körforgásos gazdaság irányába való átalakulást. A csomagolásdizájn megváltoztatása azonban csak egy része a fenntarthatósági törekvéseknek – még akkor is, ha ez kelt a legszembetűnőbb benyomást.

Éppen olyan fontos paraméter az energiahatékonyság és az anyagfelhasználás is a gyártási folyamatban. A racionalizált gyártási folyamatok és a hatékony újrahasznosítási és reciklálást elősegítő kezdeményezések csökkentik a pazarlást, és a korábbinál hatékonyabban használják fel az erőforrásokat. Ez az Ipar 4.0 keretein belüli digitalizálási eszközök célzott felhasználásával lehetséges. A csomagológépek érzékelői folyamatosan, valós időben gyűjtik az adatokat, ami – helyes kiértékelés esetén – minden eddiginél hatékonyabbá teszi a csomagolási folyamatokat. Az energiakontroll növelheti az energiahatékonyságot és csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást. Az Ipar 4.0 formájában megvalósuló digitalizálás a csomagolási folyamatokat, a csomagolóanyagok felhasználását és a szállítást a teljes vállalati folyamatba integrálja.

myFachpack

Átdolgozott változatban, új funkciókkal jelent meg az idei szakkiállításon a myFachpack, amellyel termékeket, üzleti partnereket és információkat lehet keresni, találni. A myFachpack révén megvalósuló digitális terjeszkedés bizonyítja, hogy a digitalizálás az egész iparágat felöleli – a gyártástól a vevőkkel való eszmecseréig. A koronavírus-világjárvány idején különösen világossá vált, hogy a személyes találkozók kiegészítéseként mennyire fontosak a virtuális eszmecsere-lehetőségek. Az online vásárlás és a házhoz szállítás különösen jól szerepelt számos szolgáltatással ebben az időszakban.

Advantage Stretch Wrap
Mondi

Néhány a számos újdonság közül

StrechWrap

A Mondi a fenntartható csomagolási megoldások széles skáláját mutatta be a Fachpackon, és ezekről egy 30 perces prezentációban tájékoztatta a szakmai érdeklődőket. Az Advantage StretchWrap, a műanyag stretchfóliát helyettesítő papírraklap-csomagolás, amely 100%-ban friss, fenntartható és megújuló forrásból származó papírból készül, és a papíráramban újrahasznosítható. A Retort Pouch Recyclable, egy anyagból álló állótasak, amely jól beleillik a körkörös gazdaság koncepcióba. A Mono Formable PP egy teljesen újrahasznosítható műanyag fólia, optimális barrier tulajdonságokkal.

Flipdropper Heinlein Plastik

Flipperdropper – a felhasználóbarát záróelem

A Flipdropper egy kézzel nyitható zárórendszer, amely tiszta és precíz adagolást tesz lehetővé. A GL-18-as menetű záróelem egy kézzel egyszerűen nyitható, és csepegtető funkcióval is ellátott. A Heinlein Plastik szabadalmaztatott felhasználóbarát záróeleme elnyerte a Pharmapack és a World Star Packaging Díjat is. További előnyei az egyszerű fel- és lecsavarás, az eredetiségvédelem, a könnyű adagolás (a cseppek számolhatók), a maradékmentes folyadék-visszavezetés és a teljes kiüríthetőség.

eZ-Inkjet a Solex-től

eZ-Inkjet ipari jelzőberendezés

Az eZ-Inkjet (Solex) nagy felbontású, DOD technológián alapuló ipari jelölőberendezés, amely könnyen kezelhető és egyszerűen karbantartható. Az eZ szerkesztővel könnyű a layout elkészítése, a változó paraméterek felvitele. Az eZ Inkjet jelölővel sokféle felületre többféle tintával lehet nyomtatni. 1200x600dpi felbontással készülhet nyomat csomagolásokra, papírra, műanyagra, fára, fóliára és címkére egyaránt.

Alpma vajcsomagolás

FreshPack – egyedülálló csomagolási koncepció

Puha, paszta állagú termékekre innovatív hajtogatási koncepciót fejlesztett ki az Alpma. A FreshPack egy fóliába csomagolt termék, hegesztéssel lezárva. Az egyedülálló csomagolási koncepciónak jelentős előnyei vannak a klasszikus vajcsomagolással szemben. A csomagológép automata, a csomagolóanyag tekercses. Először kistancolják a fóliát, egy poharat formáznak belőle, amibe beletöltik a terméket, végül a csomagot hegesztéssel zárják és úgy hajtogatják, hogy a fülek szorosan illeszkedjenek. A csomagolás jól zár, ugyanakkor könnyen nyitható, a gép teljesítménye 250 csomag percenként.

IHS SmArtGV önjáró robot

Az AMR önjáró robot egy modern alternatívája a hagyományos görgős raklap és termékszállító kocsiknak. A belső logisztikában rugalmas és hatékony szállítást biztosítanak, ezáltal csökkentik a belső logisztikai költségeket. Az IHS SmArtGV terméke automatikusan kerüli az akadályokat, 1500 kg-ig terhelhető 1,5 m/s-ig, ipari csarnokokban és raktárakban jól használható, a mobil robotok munkáját pedig egy flottakezelő felügyeli.

SmArtGV mobil robot

Greenline környezetbarát ragasztószalag

A Greenline a Monta környezetbarát ragasztószalag szortimentje, amelyek a nyersanyagok gondos kiválasztásával és anyagtakarékos felhasználásával készültek. Ezek a speciális ragasztószalagok fenntartható hordozóból állnak, természetes gumi ragasztóval bevontak és klímasemlegesek. Még a tekercsmag, a szállítói kartondoboz és címkéje is fenntartható erdőgazdálkodásból vagy újrahasznosított papírból készül minden jelenlegi és jövőbeli Greenline termékhez. A hordozó lehet PLA (politejsav), papír vagy reciklált BOPP.

Monta Green line

A kiváló vegyszerállóságú Perpetau Alta

A Constantia Flexibles gyógyszeripari részlege fejlesztette ki a Perpetua Alta polipropilén (PP) alapú, újrahasznosítható, monoanyagból álló laminátumot, amely kiváló vegyszerállósággal rendelkezik a gyógyszerészeti termékekkel szemben. A fenntarthatóság és a jó vegyszerállóság kombinációja egyedülálló előny, amihez még társul a csekély tömeg és a nagy hatékonyság is. A hagyományos laminátumokhoz képest ezeket a jó tulajdonságokat optimális oxigén-, vízgőz- és fényvédelemmel ötvözi.

Perpetua Alta Constantia Flexibles