fbpx

Új MI-tanszéket hozott létre a Bosch és az ELTE

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 10.

A Bosch és az ELTE Informatikai Karán átadták hazánk első mesterségesintelligencia-ipari tanszékét. A Bosch és az ELTE együttműködése a vállalat egyedülálló hazai innovációs ökoszisztémájának legújabb eleme. Az új tanszék pedig jelentős lépés a kutatás, az innováció és az oktatás integrációját célzó, 3. generációs kutatóegyetemi modellhez az ELTE Informatikai karán.

Dr. Darázs Lénárd az ELTE általános ügyekért felelős rektor-helyettese

A jövő technológiáját formálják

A Bosch hazánk egyik legnagyobb munkaadója, emellett több egyetemmel is hosszú távú partnerséget alakított ki már eddig is. A felsőoktatás e partnerségek révén is bekapcsolódhat az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, és az akadémiai szektor is aktívabban részt vehet a jövő technológiáinak formálásában – adta hírül a Bosch közleménye. Az ELTE Informatikai Karával való új együttműködés a Bosch számára is előnyös a gyorsan változó technológiai környezetben való versenyképességének növelése miatt.

Dr. Horváth Zoltán, az Elte Informatikai Kar dékánja

A hallgatók és a cég is gyarapodnak

Az ELTE azt nyilatkozta, az egyetemek modernizációja kulcskérdés, az ELTE számára ezen belül a társadalmi és gazdasági értékteremtés kiemelt küldetés. A 3. generációs kutatóegyetemi modellben nemzetközileg is elismert műhely, nagy hagyományokra tekint vissza a mesterséges intelligencia kutatásában is. A Bosch-sal való együttműködésben a hallgatók gyakorlati szempontból még relevánsabb, versenyképesebb tudást, innovációs-üzletfejlesztési ismereteket szerezhetnek, és a Bosch K+F-munkája is gyarapszik.

Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter

Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéken jövőbe mutató kutatások hozzájárulnak az önvezető járművek, a gépi látás, az ipari automatizáció és az emberi agyműködést egyre jobban leképező rendszerek fejlesztéséhez. A tanszék megalapításával olyan modern kutatási bázis és tudásközpont jön létre, amiből a hazai felsőoktatás és gazdaság is profitál.

Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban

Dr. Szászi István köszöntőjében kiemelte: „Meggyőződésünk, hogy a leginnovatívabb nemzetközi vállalatok és a felsőoktatás együttműködése Magyarország számára kiemelten fontos, hiszen így egyre magasabb hozzáadott értékkel lehetünk jelen a gazdasági értékláncban, és az ország munkahelymegtartó képessége is jelentősen növekedhet a befektetésekért folyó globális versenyben.”

A Bosch nemcsak az ipari hátteret és tudást biztosítja az új tanszék számára, hanem annak fizikai megvalósításában is segítséget nyújtott.

(Forrás: Bosch)