fbpx

Az AMR csökkenti a pazarlást, maximalizálja a hatékonyságot

Írta: Csomor Zsolt - 2022 május 11.

Számos iparágban gyakran előfordul, hogy nagy mennyiségben halmozódik fel hulladék anyag, amely aztán értékes helyet foglal el az üzemek amúgy bevétel generálására használt területein. Ezeket az elemeket gyakran külön erre a feladatra csoportosított alkalmazottak mozgatják manuálisan, akik az újrahasznosítható anyagokat és a hulladékot a megfelelő helyre szállítják, viszont ez egyáltalán nem hatékony. A megoldás az AMR lehet.

Fáradhatatlanul, megállás nélkül dolgozik

Naponta mintegy 70 különböző termék megy keresztül az FM Logistic 3PL szolgáltató közös csomagolási (áruk kicsomagolása, újracsomagolása, újracímkézése és szállítása) folyamatán, melyeket 20 különböző csomagolási technológia alkalmazásával és kombinációjával csomagolnak újra. Az FM Logistic újracsomagolási tevékenysége során évente 200 tonna használt kartonpapír keletkezik, amit szállítani és újrahasznosítani kell.

konténer szemetes kuka raktár
Az FM Logistic évente 200 tonnányi használt kartonpapírt mozgat meg, így szüksége van az automatizált hulladékanyag-szállításra.

A használt csomagolóanyag-szállítás hatékonyságának növelése érdekében az FM Logistic egy konténerrel felszerelt MiR200-at telepített a hulladéknak minősült anyagok szállítására a közös csomagoló gyártósor és billenő között, amely emberi beavatkozás nélkül működik. A MiR200 egész nap dolgozik, három műszakban, heti öt-hat napon. A robot alkalmanként 300 méternyi távolságot tesz meg, egy nap alatt összesen 18,5 kilométert.

Az autonóm tájékozódásnak köszönhetően a MiR AMR-ek telepítése nem jár extra infrastruktúra kiépítésével, és így a megoldás könnyedén skálázható is.

Iparágak széles körében alkalmazható rugalmas megoldás

A robotokat az egészségügyi szektorban hulladékkal teli ládák és kocsik felvételére, szállítására és leadására használják kórházakban, illetve egyéb egészségügyi intézményekben. Az AMR-ek átveszik a nehéz kocsik emelésével és tolásával járó feladatokat, valamint megkímélik az alkalmazottakat a kórházban megtett több kilométernyi gyaloglástól.

robot gyár csarnok műanyag láda
A Visteon MiR robotokat telepített az alkatrészek szállítására és a hulladék kezelésére, hogy biztosítsa a lean gyártási környezetet (Képek forrása: MiR)

A gyártók AMR-eket használnak különböző alkalmazások formájában, hogy automatikusan szállítsák a hulladékot a forgalmas termelési területektől távolabbi feldolgozó területekre, a kicsomagoló állomásokra, hogy rendben tartsák a folyosókat és a padlókat. A szlovákiai Visteon Electronics egy polctartóval felszerelt MiR robotot helyezett üzembe, amely a gyár állomásai között folyamatosan közlekedve képes felvenni és elszállítani a polcokat, ezzel biztosítja a hulladékanyagok eltávolítását és a lean működést – olvasható a Mobile Industrial Robots (MiR) közleményében. A Visteon több MiR robotot is telepített a különböző belső logisztikai folyamatok automatizálására, az alkatrészek gyártósorok közötti szállításától kezdve a hulladék anyagok összeszedéséig, amelyek mindegyike segít a Visteonnak a folyamatok optimalizálásában:

Összeállította: Csomor Zsolt