fbpx

Műanyag palackokból készül gumiabroncs

Írta: Csomor Zsolt - 2022 május 11.

A Continental nagyüzemben kezdi meg az újrahasznosított poliészterfonal gyártását, amelyet PET-palackokból állítanak elő egy új eljárással. Egy szabványos személygépkocsiabroncs-készlethez nagyjából negyven újrahasznosított műanyag palack anyagát használják fel.

gumi
Képek forrása: Continental

Újabb lépés a fenntarthatóság felé

A gumiabroncsokat gyártó cég 2021 szeptemberében mutatta be saját fejlesztésű ContiRe.Tex technológiáját, mely során poliészterfonalat alkalmaznak. Ezt használt PET-palackokból nyerik ki közbenső kémiai lépés nélkül.

Ennek köszönhetően a technológia sokkal hatékonyabb, mint az olyan módszerek, melyek során a PET-palackokat nagy teljesítményű poliészterfonalakká dolgozzák fel. A technológiához használt palackok kizárólag olyan régiókból származnak, ahol nem működik zárt rendszerű újrahasznosítás. A speciális folyamat részeként a palackokat a kupak eltávolítása után szétválogatják, és mechanikai úton megtisztítják. A gépi aprítást követően a PET-palackokból először granulátumot, majd végül sodort poliészterfonal készítenek.

„Prémium gumiabroncsainkhoz kizárólag nagy teljesítményű anyagokat használunk. Már a különösen hatékony újrahasznosítási eljárással készült PET-palackokból származó poliészterfonal is ebbe a kategóriába tartozik. A ContiRe.Tex technológiánkat mindössze nyolc hónap alatt juttattuk el a gyártási szakaszig. Folyamatosan növeljük a megújuló és újrahasznosított anyagok arányát, legkésőbb 2050-re kizárólag fenntartható anyagokat kívánunk felhasználni az abroncsgyártás során” – mondta Ferdinand Hoyos, a Continental EMEA (Európai, Közel-Keleti és Afrika) gumiabroncs-üzletágának igazgatója.

gumiabroncs felni

Valamennyi ContiRe.Tex technológiával ellátott abroncs – amelyek már gyártásban vannak, és amelyek hamarosan piacra kerülnek – a Continental portugáliai, lousado-i abroncsgyárából származik – olvasható a Portfólió oldalán. E terméket egy „újrahasznosított anyagot tartalmaz” feliratú logóval látják el, és első körben a PremiumContact 6, az EcoContact 6 és az AllSeasonContact öt-öt méretében teszik elérhetővé.

Összeállította: Csomor Zsolt