fbpx

Kis szünet, majd megint meglódul a gázolaj ára

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 29.

Egy hét után megint megindul felfelé a gázolaj ára: szerdán bruttó 5 forinttal emelkedik a dízel nagykereskedelmi bruttó ára, a benzin azonban stagnál a két hete beállt szinten.

Kamion
Drágább lesz a közúti szállítás, ha emelkedik a dízel ára (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kicsi napi hullámok, nincs lényeges kiugrás

A Brent típusú olaj ára az utóbbi hetekben lényegesen nem változott, kis amplitúdóval hullámzott csak. A forint sem vett mérvadó fordulatot egyik irányba sem, az elemzők szerint akár stagnálhatott volna az üzemanyag ára az előző heti szinten tovább.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia megközelíti a 120 forintot, gázolajnál ugyanez az érték majdnem a 130 forint.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 642 Ft/liter*;
  • gázolaj – 646 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 642 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 651 forint lesz.

Az utolsó áremelkedés augusztus közepe után volt pár nappal, akkor a benzin ára emelkedett 5 forinttal, a gázolaj értéke viszont nem változott.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában