fbpx

Tűz-víz, túlnyomás-vákuum

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 19.

Tűzvédelem vákuummal, módosított, nitrogéndús atmoszférával

Néha a tűzoltás sokkal nagyobb károkkal jár, mint maga a tűz. Sokkál inkább kifizetődő a tűz megelőzése, mint az ellene való küzdelem. A Wagner cégcsoport kifejlesztette OxyReduct technológiáját, kifejezetten erre a célra. Ebben a rendszerben Busch vákuumszivattyúk és kompresszorok biztosítják a technológia alapját.

Vajon tudja, hogy melyik a világ legbiztonságosabb városa?

Ez bizony Bolívia fővárosa, La Paz – legalábbis a tűzbiztonság terén. Gyakorlatilag sem épületen belül, sem kívüli nem történnek tűzesetek. Tengerszinten a levegő oxigéntartalma 21%. La Paz 3600 m-es magasságában a levegő nyomása lényegesen alacsonyabb, mint tengerszinten, így arányosan 14%-os lenne az átszámolt oxigéntartalom. Ilyen alacsony oxigénszinten a fa-, építő- és műanyagok gyakorlatilag nem éghetőek. Még a papírt is csak speciális körülmények között lehet meggyújtani.

Irattárak és szerverközpontok kockázatai

A világ népességének nagyobb része természetesen a bolíviai Andok fennsík szintje alatt él, vagyis rengeteg létesítmény normál oxigén koncentrátum szintjének környezetében lett kialakítva, amely így komoly kockázatot jelenthet tűzvédelmi szempontból. Ilyen létesítmények, ahol a tűz és az azt követő tűzoltás sokszor pénzben nem mérhető károkat is okozhat, pl. a múzeumok, raktárépületek, szerverközpontok stb. Gondoljuk el, hogy pl. egy repülőtér számítógépes rendszerének meghibásodása milyen káoszt, mennyi emberéletet követelhet!

Az OxyReduct alapötlete az, hogy a nagy magasságokban található oxygén szintet állítsunk elő, ezzel gyakorlatilag megakadályozva a tűz kialakulását. Nitrogén szabályozott betáplálásával a zárt térben az oxigénszintet csökkentjük. A nitrogén semleges gáz, amely elfojtja a tüzet, viszont a földi légkör nagy százalékban tartalmazza, mindenhol elérhető. Gázszállító cégek által rendelkezésünkre állhat tartályautókkal kiszállítva, de hosszútávon ez meglehetősen költséges.

Tűzgátló atmoszféra, közvetlen a levegőből

Az OxyReduct rendszer a környező levegőből a helyszínen kivonja a nitrogént, vákuum- és nyomásváltakozást felhasználó technológia (VPSA) segítségével. A levegőt egy molekuláris szitán – aktívszén-szűrőn keresztülnyomva, az oxigén molekulák az aktívszén felületein megtapadnak. A vákuum és nyomás közötti váltakozás regenerálja az aktívszén szűrőt, majd a rendszer az eközben felszabadult oxigént a szabadba engedi, miközben a nitrogént a tűzveszélyes helységbe nyomják. A Busch Mink forgóelemes vákuumszivattyúk és kompresszorok biztosítják a nyomást és a vákuumot, meglehetősen gyors ütemben. A hagyományos nitrogén-ellátási rendszerhez képest kb. 80%-os energia-megtakarítás érhető el Busch Mink technológiával. Elismerve a Wagner gyártó innovatív munkáját, a Busch cég az év Vákuum Innovációja díjat adományozta 2017-ben az OxyReduct rendszer kifejlesztéséért.

Természetesen nálunk is használják több helyszínen is ezt a csodálatos biztonságtechnika rendszert.

Tótok Sándor, Busch Vacuum Kft.