fbpx

Egy ipari kapu hibája miatt soha ne álljon le a termelés!

Írta: Kristóf Imre - 2023 augusztus 25. -Hirdetés

Energiahatékonyság, prediktív berendezéskarbantartás, munka-, vagyon- és tűzbiztonság: a hőszigetelt, hőhídmentes ipari gyorskapukat, a rámpakiegyenlítők hőszigetelésére fejlesztett Termozsilipet, az automatizált gyártósorok gépvédelmi gyorskapuját és a tűz- és füst felismerő kameráját mutatta be az EFAFLEX Hungária Kft. az Ipar Napjai nemzetközi szakkiállításon. – Az EFA cégcsoport ipari kapuk és rakodástechnikai berendezések karbantartását végző szolgáltató vállalata, az EFA SERVICES Hungary Kft. – a szakkiállítás alkalmával bemutatta a Prediktív Digitális Szolgáltatását, mellyel biztosítható a berendezések közel 100%-os üzemhányada.

Akár 10 milliós megtakarítás is lehet

A 2005-ben alapított EFAFLEX Hungária Kft. az ipari kapuk hazai piacának meghatározó szereplője. A cég által kínált, hőszigetelt és gyorsmozgású ipari kapuk használatával jelentős energiaköltség-megtakarítás érhető el.

– Számítások szerint a közép- és nagyvállalatoknál beépített hőszigetelt, gyorsmozgású kapuk használatával 200-800 gigajoule energiát lehet kapunkként megtakarítani. Ez 1-2 millió forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet, emiatt nagyon gyors a beruházás megtérülése. Mérettől és a csarnok fűtöttségi szintjétől függően fél-másfél éven belüli időtartammal számolhatnak az ügyfelek – nyilatkozta a Transpacknak Köbli Attila, az EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezetője a szakkiállításon lévő standjukon.

Köbli Attila, az EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezetője
Köbli Attila, az EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezetője

Előre szólnak, hogy mikor kell javítani

Az EFA csoport standján az EFA SERVICES Hungary Kft. által bemutatott másik fő terület a digitalizáció. A fejlesztések használatával további jelentős költségeket tudnak megtakarítani az ipari kapukat üzemeltetők. – Mi azt mondjuk, hogy egy általunk üzemeltetett kapu soha ne álljon meg, mert ha megáll egy ilyen berendezés, az sokba kerül az ügyfeleknek. Körbe kell mennie a targoncának, leállhat miatta a gyártósor, a nyitott kapuk miatt energia szökik ki a gyárból. Digitális rendszereinkkel hálózatba kötjük a kapuinkat. Ennek eredményeként az állapot- és hibajelzéseik változásaiból előre detektáljuk az esetleges hibákat. Ennek birtokában előre figyelmeztetjük az ügyfeleinket, és fölajánljuk nekik, hogy válasszanak az időpontok közül, amikor javítani szeretnék a berendezést. Tesszük ezt előre, amikor még szabályosan működik.

EFAFLEX gépvédelmi kapu
EFAFLEX gépvédelmi kapu

A dolgozók fokozott védelme

Egy üzemben, a gyártósoron rendkívül fontos a biztonság, a gépek mellett dolgozó emberek védelme. Nagyon nagy, D biztonsági osztályú, EFAFLEX gépvédelmi kapukkal nagy biztonsággal akadályozhatóak meg az üzemi balesetek. – Ezeket a kapukat többnyire a mozgásban lévő robot, illetve a szállítópálya vezérlése irányítja attól függően, hogy hova építjük be. Amikor a robot vagy a szállítópálya megáll, a munkadarab elvehető, vagy beszállítható lesz, akkor a vezérlése kinyitja a kaput. Miután a munkadarab be- vagy levételre került, zárja a kaput, és a robot csak azután működhet tovább, maximális biztonságot nyújtva az ott dolgozóknak.

STÖBICH kamerás füst- és tűzdetektáló
STÖBICH kamerás füst- és tűzdetektáló

Hatékony tűzmegelőzés, tűzvédelem

A STÖBICH cég kamerája a most használatos füst- és tűzjelzőknél sokkal hamarabb képes jelezni füstöt, lángot és hőmérséklet-emelkedést. Már a helyiségbe lépő emberi test melegét is pontosan érzékeli, használatával könnyebben megakadályozhatóak az öngyulladások, elektromos tüzek. – A STÖBICH mint speciális tűzgátló szerkezeteket gyártó német cég már több mint 10 éve van jelen Magyarországon az EFAFLEX Hungária Kft. kizárólagos képviseletével (értékesítés, szerviz, karbantartás). Eddig az épületek tűzvédelmével foglalkoztunk passzív módon, ami azt jelenti, hogy ipari tűzgátló kapukat építettünk be a különböző szállítópályákhoz, csővezeték-lezárásokhoz, vagy targoncaközlekedési utakba. Miután tűz keletkezik, a passzív tűzvédelmi eszközök szakaszolják a belső tereket, hogy az ne terjedjen tovább. A STÖBICH új eszközével, a Multi Fire Detector-ral a tüzet már előre igyekszünk detektálni. Most már nem a kitört tüzet, mint eseményt próbáljuk szakaszolni, hanem ennél sokkal korábban jelezni, hogy az automata tűzoltó berendezések elindulhassanak. Egy átlagos épülettüzet a füstérzékelők a tűz kitörése után percekkel később érzékelnek. Az általunk telepíthető, mesterséges intelligenciával működő berendezés, néhány másodperccel a tűz keletkezése után képes felismerni a füstnek és a tűznek az alakját, és már akkor riaszt, amikor még sem a füstérzékelők, sem pedig a hőérzékeléssel működő infrakamerák nem látják a tüzet – nyilatkozta Köbli Attila, az EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezetője.