fbpx

A globális ellátási láncok kihívásai

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 13.

A brit kutatóintézet, a Capgemini Research Institute november 15-én publikált tanulmánya szerint a fogyasztói termékekkel foglalkozó szervezetek és kiskereskedők (Consumer Products&Retail, CPR) közel 75%-a a regionális beszerzésben gondolkodik, hogy függetleníteni tudják magukat a globális ellátási zavarok negatív hatásaitól.

A friss tanulmány szerint a globális ellátási láncokat jelenleg számos tényező fenyegeti, beleértve az inflációt, a geopolitikai feszültségeket, az egyes országoktól való túlzott függőséget az alkatrészek tekintetében, az ingadozó fuvardíjakat és a kikötői torlódásokat. A kutatóintézet 2023 augusztusában és szeptemberében 300 fogyasztási cikkekkel foglalkozó és kiskereskedelmi ágazatban tevékenykedő szervezetet vizsgált meg, hogy megértsék, hogyan kezelik az ellátási lánc előbb említett kihívásait. Ezen túlmenően mélyinterjúkat is készítettek az iparág felső vezetőivel.

A megkérdezett szervezetek több mint háromnegyede (77%) azt mondta, hogy a geopolitikai problémák hatással vannak az ellátási láncok költségeire és hatékonyságára. Ebben az összefüggésben a jelentés megállapította, hogy a belföldi beszerzés egyre inkább előtérbe kerül, mivel a szervezetek megpróbálnak egyensúlyt találni a költségek és az ellenálló képesség között. 

térkép
A geopolitikai problémák hatással vannak az ellátási láncok költségeire és hatékonyságára.

A tanulmány szerint, napjainkban 10 CPR-szervezetből közel 8 (79%) diverzifikálja beszállítói bázisát, 71%-uk pedig aktívan fektet be a regionalizálásba és a lokalizációba.

Az adatok azt mutatják, hogy a szervezetek 83%-a aktívan fektet be, egy olyan növekvő kereskedelmi gyakorlatba, amelynek az a lényege, hogy az ellátási lánc hálózatai a politikai és gazdasági szövetségesnek tekintett országokra fókuszálnak a kockázatok további csökkentése érdekében.

Az érintett szervezetek válaszaiból kiderül, hogy az ellátási láncok a költséghatékonyság növelésére összpontosítanak jobb tervezés, folyamatfejlesztés és automatizálás révén. A CPR-szervezetek 42%-a számára az ellátási lánc költséghatékonyságának javítása lesz a legfontosabb feladat az elkövetkezendő 12–18 hónapban. 

Ennek megvalósításához azonban a CPR-szervezetek A vállalatok túlnyomó többsége (82%) úgy gondolja, hogy ennek megvalósításához az ellátási láncukat jelentősen meg kell változtatni. Tíz megkérdezettből csaknem kilenc (86%) vélekedik úgy, hogy az adatoknak és a technológiának kulcsszerepet kell játszania az átalakulás biztosításában. Az elfogadott, telepített és skálázható technológiák közül az adatkezelés (56%), a felhőalapú számítástechnika (55%) és az automatizálás (52%) áll a prioritási lista elején a költségmegtakarítás és a bevételek növelése terén.

Mivel az ellátási láncban előállható problémák továbbra is új kihívások elé állítják a kiskereskedelmi és fogyasztói termékekkel foglalkozó szervezeteket, beszerzési stratégiájukat változtatják a rugalmasság növelése érdekében. A költséghatékonyság és a rugalmasság egyensúlyba hozása – miközben a fenntartható és körkörös gazdaság gyakorlatainak átvételére is összpontosítani szükséges – nagyban hozzájárul a jövőre kész ellátási láncok létrehozásához, amelyek elősegíthetik a gazdálkodás hatékonyságának növekedését.

Czékus Mihály