fbpx

Pénteken újra csökken az üzemanyag nagykereskedelmi ára

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 11.

A szerdai nagyobb esés után még pénteken újra csökken az üzemanyag nagykereskedelmi ára, de nem olyan mértékben, mint az előző hetekben megszoktuk.

Közúti szállítás, kamionok
A közúti fuvarozókat egy kisebb mértékű áresés is segítheti a költségek optimalizálásában (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Pénteken még mindig csökkennek az üzemanyagárak

A csökkenés mértéke már köszönő viszonyban sincs az előző három hétben tapasztalt értékekkel, ugyanis a benzin beszerzési ára bruttó 3 forinttal kerül kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal fizet kevesebbet a forgalmazó.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia durván 88 forint, gázolajnál ugyanez az érték most megközelíti a 170 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 559 Ft/liter;
  • gázolaj – 544 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 556 forint magasában fog beállni, a gázolaj literjét pedig 542 forintért mérhetik majd a kutak.

Utoljára szerdán változtak az árak, akkor is csökkent a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi, ezáltal a fogyasztói ára is.