fbpx

Az utóbbi három hétben folyamatosan csökken a gázolajár

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 09.

Jelentős áresést jelentettek be szerdától az üzemanyagok kapcsán: a nagykereskedelemben a 95-ös benzin esetében bruttó 15 forint lesz a csökkenés mértéke, míg a gázolajért a kereskedőknek bruttó 10 forinttal kell kevesebbet fizetniük.

Kamion
További árcsökkenés segíti a közúti fuvarozókat is – tovább esnek szerdán az üzemanyagárak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Jelentősen csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is

Az elmúlt 3 hétben folyamatosan csökken a hazai üzemanyagok ára, április 19-e óta a benzin közel 60 forinttal kerül kevesebbe, míg a gázolaj ára bruttó 50 forinttal csökkent.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia meghaladja a 70 forintot, gázolajnál ugyanez az érték most 240 forint körül van.

A Brent típusú olaj hordónkénti ára csökkent

A nemzetközi piacon irány mutató Brent típusú olaj árfolyama a héten járt 71 dollár körül is, a hét második felére 75 dolláros szintig erősödött vissza. Mivel a hét elején még 80 dollár közelében járt, a heti csökkenés mértéke 5 százalékkal jellemezhető.

A forint dollárral szembeni árfolyama nem lesz most hatással az üzemanyagárakra, mivel 337-338 forintos szinten stabilizálódott a héten.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 570 Ft/liter;
  • gázolaj – 553 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 555 forint magasában fog beállni, a gázolaj literjét pedig 543 forintért mérhetik majd a kutak.

Utoljára múlt hét péntekén változtak az árak, akkor is csökkent a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi, ezáltal a fogyasztói ára is.