fbpx

Drónokkal a logisztika jövőjéért

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 08.

EGY MAGYAR STARTUP FEJLESZTÉSE A MOTHERSON GROUP SZÁMÁRA

Költséghatékony és jelentősen automatizálható készletkezelési megoldásokat kínál egy négy éve indult, dinamikusan fejlődő magyar startup, amely megalapítása óta a világ számos szakmai fórumán mutatkozott be nagy sikerrel. Az Aeriu által fejlesztett szoftver a logisztikai iparág új kihívásaira ad 21. századi választ a dróntechnológia felhasználásával. A leltározás optimalizálásának általuk kínált módja több hazai nagyvállalat érdeklődését felkeltette, a Motherson Group hegyeshalmi logisztikai központjával például már másfél éve dolgoznak együtt.

A világjárvány digitalizációra ösztönözte a vállalatokat

Az elmúlt években nagymértékben átalakultak a logisztikai iparág technológiai- és humánerőforrás-igénye. Az online kereskedelem ugrásszerű megnövekedése, a megváltozott vásárlási szokások, az erősen ingadozó kereslet és a pandémia is komoly kihívások elé állították a logisztikai szektort. Az új igények pedig újszerű megoldások felkutatására ösztönzik a gyártó és logisztikai cégeket. A világjárvány egyik jelentős következményeként jelentkező iparági növekedés serkentőleg hatott a digitalizáció és a fejlesztések iránti kedvre, így az Aeriu kollaboratív, emberi erőforrást és drónokat alkalmazó technológiájára is megnövekedett igény mutatkozott a közelmúltban.

Ezek a tényezők inspirálták az Aeriu alapítóit, akik a piac követelményeihez igazodva újragondolták a hagyományos készletkezelési szükségleteket, szokásokat, és olyan jövőbe mutató, valódi megoldást adnak a vállalatok kezébe, amely segítségével pénzt és időt takaríthatnak meg. Az általuk fejlesztett drónszoftver használatával ugyanis az egyes munkafolyamatokra fordított idő mellett az energiafelhasználás is drasztikusan csökkenthető. Ez utóbbi szempont napjainkban már nemcsak a költséghatékonyság okán bír kiemelt jelentőséggel, hanem a fenntarthatóságra és klímatudatosságra törekvő cégek stratégiájában is kulcsfontosságú szerepet játszik.

Drónokkal monitorozzák a raktárak magas polcait

Az Aeriu által létrehozott, ember és drón szoros együttműködésén alapuló kollaboratív technológia lényege, hogy a raktárak magas polcain található árukészletet nem targoncákkal, hanem drónokkal közelítik meg és monitorozzák a dolgozók. A fejlesztés további előnye, hogy a targoncakezelők égető munkaerőhiányának problémájára is korszerű megoldást jelenthet. Ebben a konstrukcióban ugyanis azonos idő alatt, azonos teljesítmény eléréséhez kevesebb munkavállaló elegendő, így ezzel a megoldással az emberi figyelem lankadásából eredő esetleges hibák is elkerülhetők. Ez jelentősen növeli a munkavégzés hatékonyságát. Aktuális és megkerülhetetlen megemlíteni azt is, hogy ennek a technológiának az alkalmazása egy pandémiás helyzetben nagyobb egészségügyi biztonságot is garantál a munkavállalók számára, mint a hagyományos megoldások.

Mintahub is a hegyeshalmi logisztikai központ

Az Aeriu a kezdetektől tudatosan kereste az együttműködés lehetőségét a technológiai újdonságokra fogékony vállalatokkal, hogy valós körülmények között tesztelhesse és fejleszthesse a szoftverét. Ennek köszönhetően az elmúlt években több nagyipari raktárat üzemeltető piaci szereplővel kooperálva, a közösen szerzett tapasztalatokat beépítve tökéletesíthette az általa kínált megoldásokat.

Az Aeriu egyik megrendelője a fenntarthatóság mellett elkötelezett Motherson Group ultramodern, hegyeshalmi logisztikai központja, amelynek munkatársai már lassan kétéve alkalmazzák a dróntechnológiát. A tapasztalataikról időről időre pontos visszajelzéseket adnak, amelyek alapján a rendszer folyamatosan tökéletesíthető.

Ennek persze alapvető feltétele, hogy az Aeriu által nyújtott szolgálatás keretében a dolgozók rendszeres oktatást és technikai támogatást kapjanak, hogy az eszközök használatával kapcsolatos tudásuk mindig naprakész legyen. Az Aeriu épp a közelmúltban tartotta meg legutóbbi tréningjét a Motherson Group dolgozóinak, akik örömmel sajátították el a drónok használatát. A munkatársak beszámolói alapján az is elmondható, hogy a munkavégzésüket nemcsak megkönnyítik az Aeriu fejlesztései, de az elégedettségükhöz nagyban hozzájárul az is, hogy újabb és újabb fejlesztéseket ismerhetnek meg, és csúcstechnológiával dolgozhatnak.

Az ipari raktározás területén több nagyvállalattal dolgozunk együtt, közülük is kiemelkedik a rendkívül újító szellemiségű Motherson Group, amelynek az innovációhoz és a fejlesztésekhez való hozzáállása példaértékű. Éppen ezért a megkeresésükre reagálva, nagy örömmel kezdtük meg velük az együttműködést közel két éve. A döntéshozóik előremutató gondolkodását mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt időszak nehéz gazdasági körülményei ellenére sem mondtak le a fejlesztések lehetőségéről, mert mélyen hisznek abban, hogy a jövőbeli sikereikhez nagymértékben hozzájárulnak a digitalizációs vívmányok és az általunk kínáltmegoldások. Ráadásul a hegyeshalmi logisztikai központjuk tulajdonképpen egy mintahub, így az itt megszerzett és felhalmozott tudást a jövőben akár a többi telephelyükön, szerte a világon kamatoztathatják” – mondta Ellenrieder Gergely, az Aeriu ügyvezetője.Az Aeriu – fiatal kora ellenére – már most jelentős piaci sikereket tudhat a magáénak,és a jelek szerint kollaboratív technológiája iránt egyre növekszik a kereslet. Az elmúltidőszakban újabb ipari partner látta meg a potenciált a startupban, amelynek hosszabb távú céljai között az is szerepel, hogy a ma még főleg a régió követelményeire alkalmazott tudást később németországi területek felé nyitva, más európai piacok környezetére is átültesse.

Aeriu Smart Solutions Kft.