fbpx

Milyen előnyöket nyújt a professzionális ütközésvédelem?

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 18.

Tudatos tervezés a maximális hatásfokért maximális biztonság megteremtése üzemen belül, illetve kültéren nem egy egyszerű feladat. Az esetek többségében a döntéshozók úgy gondolják, hogy kompromisszumot kell keresni az egymásnak ellentmondó szempontok között. A rugalmas ütközésvédelmi rendszerekkel azonban feloldható a beruházói dilemma, hiszen gazdasági és funkcionális hatékonyságot is nyújtanak egyben. Ütközésvédelmi cikksorozatunk utolsó részéhez érve összefoglaljuk mindazokat a lényegi elemeket a következőkben, amelyek jó példával szolgálnak minden piaci szereplőnek arról, hogy miért is érdemes a rugalmas ütközésvédelem mellett döntenünk meglévő ütközésvédelmi rendszer modernizálásakor vagy új üzemi, illetve kültéri beruházások tervezésekor.

 

Működési költség optimalizálás – avagy hogyan generál megtérülést a professzionális ütközésvédelem?

Az üzemi beruházások megfelelő védelmének kialakítása stratégiai fontosságú lépés az operáció hosszú távú zavartalan működésének biztosításához, illetve a káreseményekből, rongálódásból eredő karbantartási és fizikai avulási költségek elkerüléséhez. Legyen szó gyártóberendezésekről, állványrendszerekről, oszlopokról vagy kapukról, a felsorolt elemekben bekövetkező sérülések javíttatása vagy cseréje, illetve az esetleges leállások nagyon megnövelik a működési költségeket, tehát jobb ezeket időben kivédeni. Az ipari létesítményekben történő professzionális ütközésvédelem kiépítése nem egy másodlagos fontosságú kérdéskör, hiszen a telepített védelem hatékonyságának mértékében tudjuk biztosítani a termelő infrastruktúra épségét, illetve az elkerülhető működési költségek csökkenését.

 

raktár raklap doboz ütközésvédő

 

A beruházások várható élettartama során felmerülő összes költség 85%-a beüzemelés után merül fel. Ki ne akarná megspórolni az ütközésekből eredő milliós károkat? Megfelelő biztonságot, az úgynevezett rugalmas ütközésvédelmi megoldások kínálnak, melyek az elmúlt 10-15 évben jelentek meg a piacon, és népszerűségük évről évre töretlenül nő a piacon. Terjedésük annak köszönhető, hogy a kifejlesztett elemek képesek az ütközési erő kontrollált eloszlatására, és tanúsított hatékonyságuk mellett biztosítják a gyors és költséghatékony karbantartás lehetőségét is. Jellemzően technikai polimerből kerülnek előállításra ezek a termékek, melyeknek ütközési felülete anyagában festett, tömör, törhetetlen. Moduláris kialakításúak, és garantáltan betöltik védelmi szerepüket. Amennyiben hosszú távú megoldásban gondolkodunk, mindenképp a rugalmas ütközésvédelem a korszerű és megvalósítandó megoldás.

 

Balesetmegelőzés Mindig a megelőzésen dolgozzunk!

Az Európai Unióban évente mintegy 5 500 személy veszti életét halálos kimenetelű munkabaleset során, amelynek mintegy harmada az üzemen belüli szállítás és közlekedési folyamatok során következik be. A balesetek leggyakrabban személyeket érintenek: járművel személyeknek ütközés, (pl.: tolatásnál), gázolás, járműről leesés, járműről leeső tárgy, felboruló jármű, a jármű alkatrészeinek összenyomódása miatti beszorulás, a járművel együtt történő lezuhanás. A munkabaleseteknek e fajtái körültekintő irányítással és hatékony megelőző intézkedésekkel elháríthatók.

Az OHSA irányelvei szerint a munkahelyekre és az üzemi területekre vonatkozó minimális egészségvédelmi és biztonsági követelményeket be kell tartani. Ez különösen vonatkozik a közlekedési utakra, a veszélyzónákra, a rakodóhelyekre, menekülőutakra, rámpákra. A járművek és a gyalogosok által használt közlekedési utakat célszerűen szükséges kiválasztani. Lehetőség szerint a járművek és a gyalogosok közlekedési útvonalait, továbbá a közlekedési utakat a munkahelyektől szét kell választani. Ahol ez nem lehetséges, tiltó jelzéseket kell elhelyezni. A gyalogosok részére biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy a járművek közlekedési útvonalát biztonságos körülmények között keresztezhessék. Az egyirányú közlekedés kialakítása csökkenti az összeütközés veszélyét.

Az európai irányelvek mentén a gyalogosforgalom leválasztására szintén biztonságos megoldást kínálnak a rugalmas ütközésvédelmi korlátok, gyalogosútvonal-leválasztó korlátok, hiszen ezek fő funkciója, hogy a gyalogosokat elválassza a nem biztonságos forgalmi területektől. Az anyagáramlás helyszínén felmerülő munkavédelmi kockázatok tehát rugalmas ütközésvédelmi rendszer telepítésével maximálisan lecsökkenthetők, és így megvédhetjük dolgozóink épségét a forgalmas üzemi, illetve kültéri részeken belül is.

 

Egészség & higiéniai biztonság

Minden élelmiszerforgalmazó, gyógyszergyártó és előállító egységnél fel kell mérni, hogy a tevékenységük során milyen egészségre ártalmas anyagok kerülhetnek az előállított késztermékekbe. Az egészség és higiéniai biztonság megteremtéséhez hozzájárulnak a professzionális ütközésvédelmi megoldások. A moduláris felépítésű falborítás, élvédő és sarokvédő elemek alkalmasak a falak és sarkok higiéniai célú megóvására. A fali védelmi rendszerek beltéren és kültéren egyaránt beépíthetőek. Anyagukból adódóan ütésállók, savállók, így egyaránt használhatók élelmiszeriparban, vegyiparban, raktárakban, hűtőházakban, hűtőkamrákban.

 

sarokvédő ütközésvédő vonal

 

A Tecklene® egy nem mérgező, élelmiszerbiztos termék, ezért kiválóan illeszkedik a gyógyszeripari és élelmiszer ipari létesítmények szigorú higiéniai előírásaihoz. A Tecklene® toxikus, 60 oC alatt teljes mértékben oldhatatlan savban vagy sóoldatban, ellenáll a benzolnak. Tűz esetén nem bocsájt ki dioxint, illetve egyéb mérgező gázokat. Önkioltó anyag, tehát nem ég, nem szennyezi a környezetet, nem akadályozza a menekülést. Az anyag 100%-ban újrahasznosítható, elősegítve ezzel az ökológiai lábnyom mérséklését. A Tecklene® anyagában festett, így kiemelkedő a színmegőrző képessége, valamint az UV állósága a termékeknek.

 

Jön a szabványosítás

Az ütközésvédelemre vonatkozó műszaki normák kidolgozása már elindult Olaszországból, így várhatóan a hazai piacon is életbe lép a területre vonatkozó szabvány az elkövetkezendő 1-2 évben (UNI 1605398).

Miért is kell iránymutatást adni az ipari szektor ütközésbiztonsági akadályainak megválasztásáról és alkalmazásáról?

Az előző bekezdésekben taglaltak jól tükrözik, hogy az ütközésbiztonsági termékek nagyon fontos szerepet játszanak a munkahelyi biztonság szempontjából, segítenek a karbantartási költségek csökkentésében; többnyire ipari üzemekbe építik az infrastruktúrák (ajtók, falak és polcok), létesítmények (elektromos panelek, tűzoltó berendezések, mérőrendszerek, szállítószalagok, munkaállomások) és a gyalogos átkelők védelme érdekében, mivel a mozgó járművek esetleg eltalálhatják őket.

 

csarnok targonca ütközésvédő

 

A technikai szabványok olyan dokumentumok, amelyek meghatározzák a termék, szolgáltatás vagy folyamat több jellemzőjét, mint pl. alakja és méretei, teljesítménye, környezeti jellemzői, minősége, szervezettsége és biztonsága, a korszerű technika szerint. Ezeket a technikai normákat az élen járó gyártók dolgozzák ki és terjesztik elő a szabványosító testületnek.

Jelenleg a szabványok hiánya miatt az ütközésvédelmi termékek tervezői és felhasználói objektív nehézségekkel szembesülnek a piacon elérhető számos ajánlat értékelése során; mivel nincsenek szabályok, amelyek meghatározzák a választás és az alkalmazás paramétereit; az értékelési folyamat általában inkább a vételáron, mint az ütközésbiztosító tényleges hatékonyságán alapul, amelynek ehelyett a vállalkozáson belüli biztonság és megtakarítás valódi alapját kell képeznie.

A jogalkotás e hiányának negatív következményeit óhatatlanul viselik az ütközésbiztonsági korlátok végfelhasználói, mivel áldozatul eshetnek a hatékonyság hiányának, még a súlyosnak is, és mindenekelőtt a jogi védelem hiányának.

A kidolgozás alatt álló technikai szabvány tehát a jövőben segít ennek a problémának az orvoslásában, hiszen megadja majd a technikai elképzeléseket és a szükséges eljárást az ütközésbiztonsági korlátok legmegfelelőbb megválasztásához. Az iránymutatás mindazok számára hasznos, akik részt vesznek a vállalati kockázatok értékelésében, függetlenül attól, hogy a vállalati infrastruktúra, üzemek és gépek megőrzésére, vagy a személyzet baleset-megelőzésére vonatkozik, különösen a mozgó járművek miatt.

Ez a dokumentum elemzést és fejlesztési eljárást is nyújt a vállalati kockázatok értékeléséhez az árukezelés területén, hogy támogassa a vállalat döntéseit, amelyek célja a vizsgált területen végzett munkával kapcsolatos kockázatok csökkentése.

A technikai normák betartásáról szóló döntés előnyös a vállalkozások versenyképessége, a közigazgatás és a fogyasztói jogok védelme szempontjából.

 

csarnok ajtó ütközésvédő

 

Érdemes tehát körültekintően eljárni az ütközésvédelmi rendszerek kialakításában, és szakértő piaci szereplőket kérni a tervezésre, hogy már most a várható szabványok szerinti megoldásokat tudjuk választani új projektjeinknél.

 

Horváth Judit