fbpx

Szuperhatékony az Aldi logisztikai központja

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 26.

25 hektáron napi 4 ezer raklap, 140 bejövő és 90 kimenő kamion kell, hogy kiszolgálja a magyarországi 167 áruházat.

Diszkontfilozófia digitalizált folyamatokkal

Az Aldi biatorbágyi logisztikai központjának hatékonyságát jelzi, hogy a belföldi ellátást végző 89 kamion (ebből 2 elektromos meghajtású) durván a fele az áruházak számának, egyébként pedig átlagosan napi 300-400 km-t tesznek meg 5-6 fordulóval. A diszkontfilozófia megalkotójaként az ALDI évtizedek óta fejleszti folyamatait, s ennek legfontosabb eleme az erőforrásokkal való hatékony tervezés. Ahol csak lehet, a folyamatokat digitalizálják, automatizált megoldásokat alkalmaznak, így az áruforgalom szervezése egyszerűbbé és pontosabbá válik. Ilyen a két éve bevezetett időkapus rendszer is, amely révén a logisztikai központban kevesebb emberi erőforrás bevonásával több kamiont tudnak fogadni. 

400 targonca, 8 órás frissesség

Az árufogadás mellett a Biatorbágyon található központban történik a komissiózás is, a kiszállítás pedig közel 10 hektárnyi extra raktárterületen valósul meg. Az akár napi 140 kamiont fogadó központ 0-24-ben nyitva van; a termékek mozgatását mintegy 400 targonca végzi. A raktáron belül az üzletlánc olyan félautomata polcrendszert vezetett be, amely a lassan forgó, nagy készletű, hosszú előrendelési idővel rendelkező termékeknél teszi hatékonyabbá a raktározást és a kiszállítást. Az olcsóbb tárolás is hozzájárul az összköltségszint alacsonyan tartásához, a fogyasztó ebből pedig annyit érzékel, hogy alacsonyabb a termék ára.

Mindez egyben azt is szolgálja, hogy a frisshús- és zöldség-gyümölcs-termékek legfeljebb nyolc órát töltenek a raktárban. A délután érkező friss termékeket már éjjel, vagy másnap hajnalban kiszállítják az üzletekbe. Egyes húsok, tejtermékek a vágástól, illetve fejéstől számított 24-36 órán belül a vevők elé kerülhetnek. A termékek megrendelését automatizált szoftver végzi, amely a korábbi időszakok értékesítési tapasztalataiból kiindulva javaslatot tesz a megrendelés optimális mennyiségére.

(forrás: Pénzcentrum)