fbpx

Automatizálás: számos városban fejleszt a postai logisztika

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 27.

Automatizált szállítópályát helyezett üzembe a Magyar Posta Zrt. Nagykanizsán a március óta működő csomaglogisztikai üzemében. A beruházás révén lényegesen hatékonyabban és gyorsabban zajlik a csomagok szortírozása és feldolgozása a jelenleg 88 dolgozót foglalkoztató nagykanizsai üzemben – írja a cég közleményében.

Modernizálja szállítóparkját is

Az online vásárlások volumenének dinamikus növekedése a Magyar Postát logisztikai infrastruktúrájának folyamatos fejlesztésére sarkallja. A társaság digitalizálja és automatizálja a raktártechnológiát, szállítópályákat helyez üzembe, modernizálja a szállítójárműparkját, és növeli csomagautomatáinak számát. A Nagykanizsán élő mintegy 45 ezer ember 4 postán intézheti ügyeit a jogszabályban elvárt 2 helyett, a főpostán kívül a keleti és a miklósfai városrészben, valamint a kormányablakban. Az eszközpark megújításával már ebben a régióban is korszerű, elektromos rásegítésű kerékpárok, illetve háromkerekű elektromos segédmotorkerékpárok segítik a kézbesítők munkáját.

A nagykanizsai üzemcsarnok 71 település csomaglogisztikai tevékenységét végzi, és 75 postát lát el biztonságos, korszerű munkakörülmények között. A szállítópálya óránként átlagosan mintegy 2000 küldemény feldolgozására képes, szalagja a 10 dekagrammostól a 32 kilogramm súlyú küldeményekig mindenféle csomagot képes feldolgozni, miközben a gép azok hitelesített tömeg- és térfogatmérését, illetve azonosítását és irányítását is elvégzi.

Több településen gépesítik a rendszert

A Posta egyébként idén már 2023-ban Kaposváron, Füzesabonyban, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Hatvanban, Nagykanizsán, Békéscsabán és Veszprémben épített ki automatizált csomagfeldolgozási rendszert. A fejlesztések között szerepel annak a mintegy 300 postának a gépesítése is, amelyet jelenleg még nem támogat informatikai rendszer.

(forrás: Magyar Posta)