fbpx

Finomabb íz, kevesebb hulladék

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 augusztus 28.

Amikor Belgium egyik vezető édességgyártója célul tűzte ki szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentését – a Metsä Board megtalálta a megoldást.

A minőség mellett kiemelten fontos a fenntarthatóság

Azok a tálcák, amelyekbe a Belgian Ice Cream Group (röviden BIG, a Baronie Csoport egyik vállalata) híres fagylaltpralinéit csomagolják, most PE-bevonatú karton helyett diszperziós bevonatú barrier kartonból készülnek, így teljes életciklusuk során 32%-kal alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátásuk.

A Baronie Group, Belgium legnagyobb csokoládégyártójának múltja 1839-re nyúlik vissza. Ma a vállalat számos márkanév alatt állít elő csokoládétermékeket, amelyek közül sok már fogalommá vált az európai piacon. Baronie számára a minőség és a vonzó kivitelezés mellett kiemelten fontos a fenntarthatóság is. A vállalat támogatja a fenntartható kakaóért indított különböző kezdeményezéseket, és következetesen összpontosít a csomagolási hulladék csökkentésére, valamint az újrahasznosíthatóság javítására.

csomagolás
Az LCA-számítások Az LCA-számítások szerint 100 tonna PEszerint 100 tonna PE-bevonatú karton cseréje MetsäBoard Prime FBB EB-re évente annyi szén-dioxidot takarít meg, mint amennyit 15 autó bocsát ki 20 000 kilométeren keresztül

Tudtuk, hogy a csomagolás fenntarthatóságának javítása fontos kérdés a Baronie számára. Ezért a könnyű, diszperziós bevonatú MetsäBoard Prime FBB EB barrier kartonunk 2019-es bevezetését követően felvettük a kapcsolatot a vállalattal, hogy megismertessük velük az új anyagot” – magyarázza Tom Symons, a Metsä Board Benelux államokért felelős értékesítési vezetője.

A Baronie felismerte, hogy a termék tökéletes megoldás testvérvállalata, a BIG számára, amely olyan jégkrém-különlegességeket gyárt, mint a fagylaltpraliné. Már korábban is használták a csomagolásához a MetsäBoard Classic FBB-t, egy teljes PE bevonattal ellátott hajtogatott kartont. Mivel a pralinécsomagolás belső burkolata közvetlenül érintkezik a fagyasztott termékkel, ezért szükség van egy barrier rétegre. „Korábban PE bevonatú kartont használtak, de a műanyag mennyiségének csökkentése érdekében javasoltuk a MetsäBoard Prime FBB EB-re való átállást.”

Kisebb tömeg, kevesebb műanyagfelhasználással

A MetsäBoard Prime FBB EB-re való áttérés előnyeinek bemutatására a Metsä Board teljes életciklus-elemzést (LCA) végzett. A súlycsökkentési elemzés az egész értékláncot figyelembe vette az erdőtől a csomagolás felhasználásának végéig, és csak a karton további feldolgozását zárta ki. Az LCA-számok önmagukért beszéltek – mondja Symons.

Teljes életciklusa során nagymértékben, 32%-kal csökkentette a csomagolás szén-dioxid-kibocsátását a diszperziós bevonatú barrier kartonra való áttérés, beleértve a felhasználás végét is. A MetsäBoard Prime FBB EB használata 0,2 grammal csökkenti a tálca súlyát. Ez nem hangzik soknak, de ez tálcánként 5%-os kartoncsökkentést jelent. Az LCA-számítások szerint 100 tonna PE-bevonatú karton MetsäBoard Prime FBB EB-vel történő helyettesítése évente annyi szén-dioxidot takarít meg, mint amennyit 15 autó bocsát ki egyenként 20 000 kilométeren keresztül.

Szakértői támogatás a zökkenőmentes átálláshoz

Számos kihívást jelenthet a csomagolóanyag-előállítók és a márkatulajdonosok számára az új anyagra való átállás. A Metsä műszaki szolgáltatásokkal foglalkozó csapata azonban felkészült arra, hogy megadja a szükséges támogatást. Koen Verplancke műszaki fejlesztési igazgató hozzátette: „Rendkívül hatékonyan működnek a teljesen automatizált csomagolósorok, de ha változtatásokra kerül sor, akkor problémák merülhetnek fel. Többször is meglátogattam az üzemet, ahol gyártják és töltik a tálcákat, és hogy megbizonyosodjak arról, hogy minden zökkenőmentesen működik az új anyaggal. Első pillantásra egyszerűnek tűnnek a tálcák, de a tervezés meglehetősen összetett – különösen a stancolásnál, mivel számos hajtást és bevágást kell figyelembe venni. Ezért fontos a termelékenység fenntartása. Ez a projekt lehetővé tette számunkra, hogy tovább erősítsük kapcsolatunkat a BIG és a Baronie cégekkel, és megbízható tanácsokkal lássuk el a vállalatot egy sor karton-specifikus kérdésben.”

csomagolás
„A diszperziós bevonatú barrier kartonra való áttérés 32%-kal csökkentette a csomagolás szén-dioxid-kibocsátását a teljes életciklusa során, beleértve a felhasználás végét is” (Tom Symons, a Metsä Board értékesítési vezetője)

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2023 Frühling I Szöveg: Charlie Bass I Fotók: Roope Permanto I Fordította: LUPE Magazin