fbpx

Csomagolások a fenntartható jövőért

Írta: Transpack-2023/III. lapszám cikke - 2023 június 27.

Modern társadalmunkban nem nélkülözhetjük a csomagolásokat. Ezek védik a termékeket, lehetővé teszik biztonságos szállításukat és problémamentes kezelésüket, ugyanakkor minimalizálják a termékek károsodását és a hulladék mennyiségét. A jövő csomagolásának úgy kell megfelelnie ezeknek az elsődleges céloknak, hogy közben a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetre.

Középpontban az újrahasznosíthatóság és a praktikum

A csomagolás legfontosabb szerepe a termék védelme, a frissesség megőrzése és a hulladékképződés megelőzése. Ha ez nem biztosított, akkor az a fenntarthatóság szempontjából a legrosszabb forgatókönyvet jelenti – jellemzi a csomagolás fontosságát Mark Beamesderfer, a Metsä Board Americas csomagolási szolgáltatásokért felelős igazgatója. De ennél többet is tehetünk, és kell is tennünk. Egyre nő az erőforráshatékony csomagolások iránti igény. „Hatékonyabban kell felhasználnunk erőforrásainkat a biztonságunk és bolygónk megőrzése érdekében” – mondja Beamesderfer. A fenntartható csomagolás a megújuló erőforrások felelős felhasználását és a gyártás hatékonyságát jelenti. Továbbá a csomagolóanyagok súlyát is tovább kell csökkenteni.

Modern kartongyártási folyamatunk és speciális cellulózreceptúránk eredménye a súlycsökkentés” – magyarázza Beamesderfer. A Metsä Board innovatív hajtogatott kartonjai (FBB) háromrétegű szerkezetből állnak, ami könnyű, de merev íveket eredményez. A könnyebb hajtogatott kartonok a nehezebb hagyományos és újrahasznosított kartonok helyettesítésére használhatóak, miközben megmarad, sőt, még javul is a csomagolás általános szerkezeti integritása. „Ügyfeleink számára jelentős fenntarthatósági és bevételi előnyökkel jár a súlycsökkentés: kevesebb természeti erőforrást használnak fel és a csomagolás CO₂-lábnyoma is kisebb. Emellett kevesebb szállítóeszközre és üzemanyagra van szükség, és kevesebb hulladék keletkezik.”

ember nő férfi karton doboz
A kiválósági központ hatékony fejlesztési platformot biztosít a csomagoláshoz. Balról: Siri Korsgren, a Metsä Board csomagolási szolgáltatások specialistája, Mark Beamesderfer, a csomagolási szolgáltatások igazgatója és Raul Cisneros, a csomagolási szolgáltatások specialistája

Beamesderfer szerint a tervezési folyamat középpontjában az újrahasznosíthatóságnak és a praktikumnak kell állnia. A hatékonyabb szerkezeti koncepció csökkenti az anyagfelhasználást. A cél a csomagolás méretének csökkentése. A doboz kivágási formáinak megfelelő egymásba illesztése és az ív teljes méretének minimalizálása szintén csökkenti a gyártási hulladékot. „Kiválósági központunk hatékony csomagolástervezési platformot biztosít. A központ csomagolástervező stúdiója és a számítógépes mérnöki (CAE) szimulációs eszköz lehetővé teszi számunkra a csomagolások teljesítményének elemzését és modellezését, valamint az anyagsúly és a szerkezetek optimalizálását.”

Öt fontos lépés a sikeres, fenntartható csomagoláshoz vezető úton

• Fenntarthatóan kezelt erdőkből származó nyersanyagokat használjon, és újrafelhasználáskor tájékozódjon a rostanyagok eredetéről. Lehetőség szerint kerülje a műanyagokat.

• Tudja meg, hogyan készül a karton a gyárakban. Részesítse előnyben azokat a beszállítókat, amelyek nem használnak fosszilis tüzelőanyagokat.

• Keressen olyan megoldásokat, amelyek kevesebb csomagolóanyagot használnak! Válasszon könnyű kartont, és részesítse előnyben a plasztik ablak nélküli kiviteleket!

• Kérdezzen rá! A gyártók konkrét információkkal kell, hogy szolgáljanak a csomagolóanyag fenntarthatósági állapotáról.

• Vegyen részt tanúsítási programokban, és tájékoztassa vásárlóit, ha tovább tudja javítani fenntarthatóságukat!

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2022 Winter | Szöveg: Silja Eisto | Fotó: Hanne Manelius | Fordította: LUPE Magazin