fbpx

Termékre szabott csomagológépek megbízható vákuum technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2017 szeptember 18.

A kifinomult konstrukció lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan cseréljenek formabetétet a különböző termékekhez. A Doroti Pack termékskálája magában foglalja a termékadagoló, címkéző, nyomtató és további eszközöket, így lehetővé téve komplett csomagoló sorok kínálatát. Tudomásunk szerint a Doroti Pack az egyetlen olyan magyar cég, amely ilyen típusú csomagoló rendszereket gyárt. A vevői főleg magyar élelmiszergyártók, akik húsárut, sajtot vagy halat csomagolnak, de egyre gyakoribb az igény a nagyobb értékű alkatrészek atmoszférikus csomagolására is.

Az egyedi csomagológépek gyártásának kulcseleme mindig a hőformázó, mélyhúzó csomagológép, ahol a melegen formázott csomagoló tálcába kerül az áru, majd azt felső fóliával légmentesen zárják. A Doroti Pack kizárólag a Busch vákuum technológiát használja a fólia hőformázásához és a csomagolásnál szükséges levegő elszívásához. Ezek a gépek megbízhatóan hozzák létre a kívánt vákuum mélységet a csomagolásban, és egyben sűrített levegőt is biztosíthatnak, hogy a fólia pontosan az alakító formába illeszkedjen.

A szükséges vákuum biztosításához a különböző méretű R 5 forgólapátos vákuumszivattyúkat (1. ábra) használja a Doroti Pack. Ezek a vákuumszivattyúk kifejezetten a csomagológépekhez lettek tervezve, ezek állítják elő a szükséges vákuumot mielőtt lezárják a csomagolást, így biztosítják a csomagolt élelmiszerek hosszabb eltarthatóságát. Az R 5 vákuumszivattyúk a bevált forgólapátos elven működnek. A belső olajzásnak köszönhetően robosztusak és megbízhatóan tartják akár a 0,1 mbar (99.99% vacuum) vákuum szintet is amikor már nedves termékek csomagolása esetén vízpárát is el kell szívniuk. Függően a csomagológép nagyságától vagy a csomag méretétől és a szükséges ciklusidőtől a Doroti Pack mindig ugyanazt az R 5 típusú szivattyút választja a különböző méretlépcsőkön belül.

1. ábra. R 5 0302 D forgó lapátos vákuumszivattyú

 

A nagyobb csomagológépekhez Panda vákuumfokozót is alkalmaznak, ez teszi lehetővé a csomagok gyors evakuálását, garantálva a rövid ciklusidőket. A Panda vákuum booster ugyanis csak azután kapcsol be, miután az R 5 forgólapátos vákuumszivattyú már elért egy bizonyos vákuumszintet, így a szívási teljesítményt jelentősen megnöveli. A vákuumszivattyúk és a vezérlő rendszereik megfelelő összehangolása lehetővé teszik a gyors csomagolási ciklusokat lényegesebb hatékonyabb energiafelhasználással. Elméletileg azonos csomagolási sebesség elérhető lenne egy nagyobb vákuumszivattyúval is, azonban annak nagyobb motorteljesítmény-, ill. nagyobb energiaigénye lenne.

A műanyag tálca hőformázása a formabetétekben sűrített levegővel történik, belepréselve a felmelegített, könnyen formálható fóliát a betétbe. A lehűlés és igazítás után kikerülnek a betétből. A geometriailag összetett, vagy mély betéteknél vákuummal segítik a formázást. Ebben az esetben a fóliát a betét kis furatain keresztül szívják a formába. Kisebb méretű, R 5-ös forgólapátos vákuum szivattyúkat használnak erre a folyamatra.

2. ábra: Hőformázó csomagológép működési elve

A csomagolási folyamat végén a csomagok levágásra kerülnek a fóliáról. A DorotiPack Busch fóliaszél elszívó készüléket használ erre a célra, melyet közvetlenül a hőformázó gépek mellé helyez. Ezeknek az elszívó ventillátoroknak nagyméretű gyűjtő konténerük van. Az átlátszó plexi tetőnek köszönhetően, látható, hogy a tartály mikor telik meg fólia hulladékkal, majd az könnyedén deponálható miután a fólia hulladékot újra hasznosíthatják.

 

Ebben a szűk piaci szegmensben tudatosan kiváló minőségű és egyedi, legfőképp a magyar piacra szánt csomagológépeket gyárta Doroti Pack Kft., több mint 20 éve. A prémium minőségű termékek gyártását befolyásolják a felhasznált alapanyagok és ezek beszállítói is. Ez az, amiért egyértelmű volt a vezetés számára már a kezdetektől, hogy kizárólag Busch termékeket kell alkalmazniuk, amely piacvezető a vákuumellátásban. A Doroti Pack által használt Busch termékek kizárólag Németországban és Svájcban készülnek. „Kiváló partnerre találtunk a Busch cégben, melynek leányvállalata is van Magyarországon. Jó együttműködést építettünk ki, ami mindig elengedhetetlen a felmerülő technikai problémák megoldásában, a vevő javára” – nyilatkozta a Transpacknak Pallang Otília, a Doroti Pack kereskedelmi és marketing vezetője.

A vákuumszivattyúk karbantartását a vevők maguk is könnyedén elvégezhetik. A vezérlőrendszer jelzi a kezelőnek, mikor van szükség karbantartásra. Ez lényegében az olaj és szűrők cseréjére korlátozódik. A Doroti Pack rendszeres karbantartási szolgáltatást is ajánl vevőinek. A cég hozzáfér az üzemi adatokhoz interneten keresztül, így fel tudja hívni partnerei figyelmét az elkövetkezendő, szükséges karbantartásra. A Doroti Pack természetesen kizárólag Busch alkatrészeket és vákuumolajat használ karbantartásaihoz. Ez az, ami alapján a cég alapítója Pallang Sándor kijelentette: „Soha nem volt még Busch vákuumszivattyúval probléma.”

Busch Vacuum Kft.
+36 30 869 2764
H-2310 Szigetszentmiklós
Gyári út 23.
www.buschvacuum.hu