fbpx

Sajtóközlemény-CLB Packaging Kft. Projekt indítás

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 március 02.

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00001 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázati felhívás finanszírozásában valósul meg.

 

CLB packaging

 

A CLB Packaging Csomagolástechnikai Kft. 129 112 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból az „Élelmiszerbiztonság és polcidő növelése – Cellulóz alapú termékek fejlesztése aktív és intelligens élelmiszer-csomagolástechnológiai alkalmazásokhoz” című projektjének megvalósítására.

 

A 2021. február 1. és 2023. november 30. között megvalósuló projekt célja aktív és intelligens cellulóz alapú csomagolás fejlesztése élelmiszeripari alkalmazásokhoz oly módon, hogy a hagyományos, passzív csomagolási funkciókkal rendelkező csomagolást korszerű, fogyasztói és ipari igényekhez illeszkedő funkciókkal lássa el. A csomagolás prototípus szerepe kettős. Egyfelől célunk az élelmiszer idő előtti hulladékká válásának megakadályozása, másfelöl az élelmiszerromlás okozta infekció és intoxikáció csökkentése. Az intelligens, reszponzívvá tett csomagolások révén közvetlenül a csomagolóanyagból nyerhető információ a termék minőségi állapotáról. Mivel az élelmiszerromlást gyakran kíséri pH változás, ezért lehetővé válik olyan nem toxikus, természetes forrásból származó, gazdaságosabban alkalmazható növényi kivonatok alkalmazása, melyek az élelmiszer kémhatásának megváltozásával járó szerkezeti transzformációjuk révén, színváltozással jelzik az élelmiszer minőségében bekövetkező változást, ezzel nyújtva reszponzív funkciót a csomagolás számára. A kémhatás változásának jelzése mellett ezek a kivonatok színüket az idő és a hőmérséklet függvényében is változtatják, így alkalmasak lehetnek hőmérséklet és idő indikátoroként való felhasználásra is. Ezek a növényi extraktumok magas polifenol tartalmukból fakadóan antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkeznek, így hatékonyan alkalmazhatók az aktív cellulóz-alapú termékek kialakításában is. A projekt célja, hogy feltárja és megismerje a cellulóz alapú, aktív és reszponzív növényi hatóanyagot tartalmazó prototípusok hatásmechanizmusát különböző előállítási paraméterek és vizsgálati körülmények mellett; ezáltal olyan termék prototípust fejlesszen ki, mely optimálisan alkalmazható az ipar számára.

 

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00001 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázati felhívás finanszírozásában valósul meg.

 

További információk:
Honlap: www.clbpackaging.hu
E-mail: [email protected]