fbpx

Górcső alatt a 3D nyomtatás

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 19.

Tavaly szeptember végén rendezték a TCT Show 2019-t Nagy-Britanniában, a birminghami NEC kiállítási központban.

A TCT Show a világ egyik vezető 3D tervezői és gyártási rendezvénye, amely minden év őszén a legújabb megoldásokat mutatja be az iparág tervezési és a mérnöki technológiai területén. A TCT Show 2019 több mint egy tucat inspiráló előadót, közel 300 nemzetközi kiállító céget és több mint 10 000 látogatót gyűjtött egybe mintegy 40 országból. A kiállítás palettáján a fejlett digitális gyártási megoldások legnagyobb koncentrációját láthattuk, innovatív bemutatókkal, oktatási szekcióval, ahol már felső tagozatos gyerekek, gimnazisták is ismerkedtek a technológiával, helyben kinyomtatva az általuk megtervezett tárgyakat, s nem maradhattak el a kapcsolódó konferencia- és szemináriumprogramok sem. Helytálló lehet a szlogen, mely szerint a TCT Show a rálátás, az innováció és egyben az üzlet helyszíne.

Kísérőrendezvények

TCT 360. A TCT 3Sixty innovatív és interaktív 360 fokos betekintést kínált a résztvevőknek, hogy a lehető legjobban kihasználhassák meglévő 3D technológiájukat, vagy lehetőséget biztosítsanak számukra az új technológiák megismeréséhez. A valós alkalmazásokra és a reális kilátásokra összpontosítva a kiállítási területen a technológia teljes skálája került bemutatásra. Ahogy a helyszínen elhangzott, mind a 3D technológiával gyártók, mind az így előállított termékek felhasználói számára felgyorsult a befektetés megtérülése, így valószínűleg egyre optimálisabb és fenntarthatóbb lesz ez a technológia.

TCT Summit. 3D nyomtató „ellenőrzőlista”, avagy „a búza elválasztása az ocsútól” 3D nyomtató vásárlásakor – erről tartott érdekfeszítő előadást Todd Grimm, a T. A. Grimm & Associates alapítója és elnöke, akit a TCT magazin, a kiállítás főszervezője az iparág egyik legbefolyásosabb alakjaként tart számon.

TCT Tech Stage. #3DTalk: Spotlight on Software címmel a Women in 3D Printing szervezésében öt hölgy, Kadine James – 3D Tech Lead – Hobs, Janet Kar – Chief Customer Officer – Link3D, Laura Griffiths – Deputy Group Editor – TCT Group, Lieve Boeykens – Product Manager Inspector, Director – Materialise és Marie Thiébault – Associate Engineer & Business Development – 3YOURMIND világított rá a kapcsolódó szoftverek használatára, erősségeire és gyenge pontjaira is. És ha már hölgyek, bemutatásra került egy gyönyörű ruha is, amelyet teljes egészében 3D nyomtatással állított elő a Modeclix, így bármely alakra „mérték utáni szabóság” módjára illeszkedik.

TCT-díjak

A 2019. évi TCT-díjak óriási sikereket jeleztek, hiszen rengeteg olyan innovatív nevezés érkezett a megmérettetésre, amelyek a 3D technológia terén elért fejlődést mutatják, és emelték a mércét, mintegy új szabványokat létrehozva a 3D nyomtatás világában, számos úttörő alkalmazást bemutatva, amelyek példázzák milyen messzire jutottak ezek a technológiák és a kapcsolódó iparágak. Különböző kategóriákban osztották ki az idei év TCT díjait, például alkalmazások szerint, mint egészségügy, autóipar, repülőgépgyártás, a nyomtatók hardverei és szoftverei szerint, az alkalmazott anyagok, különféle lebomló és tulajdonságait hosszú időn keresztül megőrizni képes műanyagok, fémek és további speciális anyagokhoz kapcsolódóan egyaránt a fejlesztőknek és az innovatív vállalatoknak.

TCT Women in 3D Printing Innovator díj. Women in 3D Printing Innovator Award (Nők a 3D nyomtatásban díj) ismét megjelent a TCT-díjak 2019. évi kiadásában. Egy globális szervezet, amelynek célja a 3D nyomtatási technológiákat alkalmazó nők támogatása és ösztönzése. Küldetésük az, hogy javítsák a nők láthatóságát ebben az iparágban, és ösztönözzék őket a 3D nyomtatási technológiák használatára.

A 3D nyomtatásban részt vevő hölgyek nemzetközi hálózatba tömörültek, világszerte több mint 30 „nagykövettel”. Ezek a nagykövetek felhasználták az iparral kapcsolatos tudásukat, hogy összeállítsák azon hölgyek listáját, akik különösen innovatívként mutatkoztak be a 3D nyomtatás és az adalékanyagok gyártása területén. Ezeket a döntősöket ezután nyilvános szavazásra bocsátották a győztes kiválasztása céljából, és 2019-re Wai Yee Yeong professzort választották a TCT Women in 3D Printing Innovator díj nyertesének.

Wai Yee Yeong professzor asszony 2004 óta aktív a 3D nyomtatás kutatásában, számos áttörést hozott létre a 3D nyomtatás terén, vezető szerepet vállalva a 3D bionyomtatás, az elektronikai alkatrészek nyomtatása és a fémnyomtatás kutatásában. Jelenleg a szingapúri 3D nyomtatási központ (SC3DP) programigazgatójaként dolgozik.

A kiállítás fénypontjai

Ultimaker S5 Pro csomag – ipari termelés az irodában. Az Ultimaker, az asztali 3D nyomtatás globális vezetője bemutatta az Ultimaker S5 Pro csomagot. Az Ultimaker S5 Pro csomag a díjnyertes Ultimaker S5-ből, az új Ultimaker S5 Air Managerből és az Ultimaker S5 Material Stationből áll, amelyek tökéletesen integrálódnak egymáshoz. Ezt az egyedülálló megoldást egy héten keresztül, 24 órás tesztnek vetették alá, és nem igényelt kezelői beavatkozást. Ez jelentősen javítja a 3D nyomtatás munkafolyamatát és termelékenységét, lehetővé téve a mérnökök számára, hogy több időt töltsenek el a munkák tervezésével, és kevesebb időt vegyen igénybe az asztali 3D nyomtató kezelése és ellenőrzése.

Bio-kompatibilis 3D nyomtató. A Formlabs Form 3B egy fejlett asztali 3D nyomtató, amit bio-kompatibilis anyagokhoz optimalizáltak, s kifejezetten az egészségügyi és fogorvosi szakemberek igényeinek kielégítésére terveztek, egészségügyi, fogászati és további alkalmazásokhoz, ahol bio-kompatibilitásra van szükség.

A Formlabs kitűnő SLA 3D nyomtatóminőségére építve a Form 3B nagy pontosságú alkatrészeket kínál, hihetetlen részletességgel és kivitelben, hogy következetesen megfeleljen a klinikai követelményeknek.

A TCT-show legközelebb 2020.09.29-10.01. között várja az érdeklődőket Birminghamban, a NEC kiállítási központban.

Csaba László