fbpx

Ne dobja ki feleslegesen az ételt!

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 17.

Az ételek gyakran napokkal vagy akár hetekkel is tovább eltarthatók, mint a feltüntetett lejárati idejük. A San Franciscó-i IndieBio laboratóriumában olyan csomagolást fejlesztettek ki, amely arról tájékoztat, hogy a benne tárolt étel fogyasztható-e még.

Az amerikaiak az ételek 40 százalékát a lejárati dátum miatt dobják ki. A kaliforniai Fast Company biotechnológiai vállalat csapata olyan bioalapú komposztálható csomagolást fejlesztett ki, ami képes reagálni a környezeti változásokra, s láthatóvá teszi az ételbiztonsági problémákat.

Olyan érzékelő mechanizmusokat építettek a csomagolás alapanyagába, amelyek képesek jelezni az ételromlást, vagy akár a hőmérsékletben bekövetkezett változást is, nyilatkozta nyilatkozta Viirj Kan, a Primitives startup vezérigazgatója. Kan és cégtársalapítója, Noa Machover a MIT hallgatóiként fejlesztették az érzékelési technológiájuk alapját. Az alapanyag olyan megújuló anyagokból készül, mint az alga: ennek előnye, hogy nagymennyiségű szén-dioxidot képes kinyerni a levegőből, olvasható az Origó oldalán. Ráadásul az új csomagolás hatékonyabban képes blokkolni az oxigént, mint a jelenlegi kőolajalapú filmcsomagolás. Ezzel segíti, hogy a termék tovább maradjon friss, és még a káros UV-B sugárzásnak is ellenáll.

További kép forrása: tmd.com