fbpx

Hamarosan bemutatkozik a Nikola Tre

Írta: Csomor Zsolt - 2020 február 17.

Ulmban (Németország) az IVECO üzeme ad majd otthont a Nikola Tre akkumulátoros elektromos, illetve üzemanyagcellás elektromos nehézkategóriájú tehergépkocsik gyártási központjának.


Kép forrása: IVECO

Ulmban (Németország), az IVECO üzemében gyártja majd a Nikola Tre típust az IVECO és az FPT Industrial, valamint a Nikola Motor Company európai vegyesvállalata. E nehézkategóriás tehergépkocsikra vonatkozó stratégiai és exkluzív partneri kapcsolat keretében a CNH Industrial a D sorozat vezető befektetőjeként 250 millió dolláros részesedést vásárolt a Nikola a vállalatban.

Az együttműködést 2019 szeptemberében a CNH Industrial Tőkepiaci Nap (CNH Industrial Capital Markets Day) alkalmával jelentették be, amit hamarosan – már decemberben – követett a Nikola Tre bemutatása. A nehézkategóriás tehergépkocsi egy akkumulátoros elektromos jármű (BEV), amely az első lépés az üzemanyagcellás elektromos (FCEV) modell felé.

A projekt első szakaszában a vegyesvállalat 40 millió eurót fektet az ulmi gyártóüzem korszerűsítésébe, amely a jármű végső összeszerelésére összpontosít. A gyártás beindítása 2021 első negyedévére várható, és még ugyanebben az évben megkezdődhet a Nikola Tre modellek kiszállítása.

A jelenleg fejlesztés alatt álló Nikola Tre az új IVECO S-WAY platformra épül, a Nikola tehergépkocsi-technikáival, kezelőelemeivel, valamint információs és szórakoztató rendszereivel. A tesztek várhatóan 2020 közepén kezdődnek, és a prototípusokat idén szeptemberben a 2020-as hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon bemutatják.