fbpx

Tovább drágul a gázolaj a benzinhez képest

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 31.

Szeptembert üzemanyagár-emeléssel indítjuk, ugyanis pénteken újra drágul a gázolaj nagykereskedelmi ára, most literenként bruttó 4 forinttal, a 95-ös benzin azonban továbbra is stagnál a korábbi szinten.

Kisteher az úton, párhuzamosan a sínekkel
Emelik a dízel árát, növekszik a közúti fuvarozók költsége (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az őszt áremeléssel kezdjük a kutakon

Szeptember elsején, pénteken tovább emelkedik a gázolaj nagykereskedelmi ára. Bruttó 4 forinttal fizetnek majd többet a benzinkutak a gázolajért, amit várhatóan a kiskereskedelmi árakban is érvényesíteni fognak” – tudtuk meg a holtankoljak.hu oldal híreiből.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia megközelíti a 120 forintot, gázolajnál ugyanez az érték meghaladja a 130 forintot.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 642 Ft/liter*;
  • gázolaj – 651 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 642 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 655 forint lesz.

Augusztus utolsó üzemanyagár-emelése e hét szerdáján volt, igaz, akkor a benzin ára nem változott, de a gázolaj értéke emelkedett 5 forinttal.

39 töltőállomással bővít a MOL

A Mol-csoport tájékoztatása szerint – a 2023. március 9-én nyilvánosságra hozott feltételekkel összhangban – zárult az OMV Slovenija felvásárlásának tranzakciója. A 39 állomás átadása várhatóan októberben veszi kezdetét.

Az OMV Slovenija hálózatának 2023 júliusában történt felvásárlását követően a magyar olajtársaság a szlovén üzemanyagpiac meghatározó második szereplőjévé vált. Az elkövetkező napokban megkezdődik az első MOL&INA töltőállomás márkaváltása Muraszombaton (Murska Sobotában), majd fokozatosan, 2024 első félévében az összes MOL&INA töltőállomást is átalakítják. A Mol legkésőbb 2024. január 1-jéig a teljes hálózatban bevezeti a MOL EVO üzemanyagokat is.

A Mol-csoport több mint 30 országban aktív, három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet  Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint több mint 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában