fbpx

Tízezer négyzetméteres fejlesztés a logisztikai központban

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 29.

Tízezer négyzetmérettel bővíti a DélKerTÉSZ logisztikai központját. A két és fél milliárd forintos beruházás keretében hűtőházak, csomagoló- és raktárhelyiségek kapnak az új részben helyet, hogy a jelenlegi kapacitást fejleszteni tudja a szövetkezet.

 

Mezőgazdaság, logisztikai beruházás
A járvány ideje alatt a kisebb kiszerelésű, minőségi, csomagolt termékek népszerűsége nőtt (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

Nagypéter Sándor, DélKerTÉSZ elnöke

A tervek szerint a hónap végére megkapják a komplex logisztikai beruházáshoz szükséges építési engedélyt, majd a közbeszerzést követően novemberben indulhat el a kivitelezés.

A pandémia alatt felértékelődött a csomagolt termékek népszerűsége, ezzel együtt erősödik az exportértékesítés jelentősége és lehetősége. Ez indokolja a fejlesztést, az előrelépést a minőség területén.

 

A beruházás keretében kialakításra kerül:

  • 5 ezer négyzetméteren hűtőház;
  • 1300 négyzetméteren csomagoló felület;
  • kettő 450 négyzetméteres göngyöleg- és csomagolóanyag raktár;
  • 1750 négyzetméteres rakodó.

A manipuláló térhez – a dinamikus áruforgalom érdekében – 16 kamionrámpa kapcsolódik majd.

Egy átlagos napon 14-15 kamion indul el a központi telephelyről, csúcsidőszakban pedig húsznál is több. A teherautók a szövetkezet partnereihez időablakra érkeznek.

A jelenlegi szűkös helyen komoly szervezést igényel megrakodásuk és pontos indításuk, vagyis a logisztikai fejlesztés mindenképpen indokolt.

A két tervezett göngyöleg- és csomagolóanyag raktárra szükség van, mivel a szövetkezet – a partnerek igényeihez igazodva – csomagolóanyagok széles palettájával (120-130 különböző) dolgozik. A raktározásnál, csomagolásnál figyelemmel kell lenni a vonatkozó jogszabályi és egészségügyi, szabványügyi előírásokra.

 

A szövetkezett a partnerek igényeit minden területen figyelembe veszi (Videó: Horizont Média)

 

Közel ötszáz termelőt integrál a szervezet

A DélKerTÉSZ 19 éve került létrehozásra, elsősorban zöldség és gyümölcs értékesítéssel foglalkozik. Tavalyi bevétele 11,3 milliárd forint volt, a tagi árbevétel pedig elérte a 10,8 milliárd forintot.

Az értékesítés megoszlása:

  • paprikafélék – 43 százalék;
  • paradicsom – 38 százalék;
  • ipari növények – 12 százalék;
  • egyéb termékek – 7 százalék.

Az értékesített termékek 90 százaléka az áruházláncokba kerül, a fogyasztók pedig jól fogadják a minőségi, csomagolt magyar árut – szögezte le a TÉSZ elnöke.

 

 

Forrás: MTI