fbpx

Hulladéktörvény: meglepetések, viták, javaslatok

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 20.

Már készülőben van az a törvény, ami a hazai műanyag- és hulladékkezelés következő ütemében a PET-palackok és az italos kartonok, -dobozok jövőjét rendezi.

Ám közben még mindig ellentmondásos értékelések születnek (az egy év türelmi idő után) a most élesedő egyszer használatos műanyagokról szóló szabályozásról. Iparági szakembereket idézve a Piac és Profit arról ír, hogy az új szabályzásra reagálni kívánó csomagolásgyártók a kormány által létrehozott 10 milliárdos fejlesztési-átalakítási alapnak csak mintegy felét hívták le eddig. Ennek egyik oka a pályázati feltételekben van. Probléma az is, hogy a technológiaváltó fejlesztések drágább termékeket eredményeznek, miközben amúgy is van egy globális alapanyagár-emelkedés.

A CSAOSZ például attól tart, hogy a tervezetben lévő szigorúbb rendelkezéseivel tovább nehezíthetik a törvény végrehajtását. Egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy míg az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelv a csomagolóanyagok forgalomba hozatalát tagországi szinten kezeli, addig a csatolt útmutató az egységes európai piac szemléletét követi. Ez a CSAOSZ szerint súlyos kereskedelmi zavarokat vetít előre a tagországok közötti áruforgalomban. „Még sok meglepetésre, vitára számítunk” – mondta a lapnak Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára.

 

hulladék