Bezárás

A kormány elfogadta a középtávú logisztikai stratégiát

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 05.

A napokban elkészült és a kormány által elfogadott középtávú logisztikai stratégia célja, hogy Magyarország a régió logisztikai szolgáltató központjává váljon – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára  sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

 

 

A stratégia elkészítésének szakmai felelőse az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. volt, amely a Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) bevonásával végezte munkáját.

 

A logisztikai szolgáltatók múlt évi árbevétele 3400 milliárd forintot tett ki, ez a GDP 6 százaléka. A fejlődés lehetőségét mutatja, hogy a fejlett országokban ez az arány 10-12 százalék. A szektorban 259 ezren dolgoznak, ez a teljes foglalkoztatotti létszám 6,5 százaléka. Az ágazatban tevékenykedő mintegy 40 ezer vállalkozás döntő része kkv – ismertette az adatokat a helyettes államtitkár.

 

A helyettes államtitkár a legfontosabb célnak azt nevezte, hogy Magyarország a regionális elosztó központok befogadójává váljon.

 

A következő – 2014 és 2020 közti – uniós költségvetési ciklusban a magyar logisztika feladata az infrastruktúrájának fejlesztése, a belföldi és nemzetközi kapcsolatrendszerének erősítése és a szakemberek képzése is. Ez utóbbi duális lesz, vagyis a logisztikai vállalkozások és az egyetemek, főiskolák közösen végzik – tette hozzá Lenner Áron Márk.

 

A kecskeméti főiskolán már elkezdődött a logisztikai képzés – jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia, a város alpolgármestere. Kecskeméten az elmúlt években 20 milliárd forint logisztikai fejlesztés történt.

 

Az alpolgármester kiemelte azt is, hogy Magyarország természetes előnyökkel rendelkezik a logisztikában, miután itt vezet át az út Nyugat Európából a Balkán felé, illetve Nyugat- és Dél-Európából a FÁK országok felé.

 

A most elfogadott stratégiai célok beépülnek az operatív programokba – emelte ki Bárdos Krisztina, az IFKA ügyvezető igazgatója.

 

Fülöp Zsolt, a LEF soros elnöke felajánlotta, hogy a szakma közreműködik a stratégia alapján kialakítandó akciótervek elkészítésében.

 

MTI 2013. november 5.