fbpx

KITEKINTŐ!

Írta: Szerkesztőség - 2017 szeptember 21.

Jordániában megtörtént az 500. DAF-tehergépkocsi leszállítása

A DAF már az 500. tehergépkocsit adta át Jordániában. Ez a jelentős esemény nem pusztán mérföldkőnek számít az eindhoveni tehergépkocsi gyártó történetében, amely csak 2014-ben kezdte el működését a jordániai piacon. A DAF CF85 4×2 Euro3 vontató leszállítása jól tükrözi a DAF Trucks előnyös pozícióját is Jordániában, ahol a holland gyártó több mint 25%-os piaci részesedéssel bebiztosította magának a piacvezető helyzetet.

A leszállított 500. tehergépkocsi egy 50 tehergépkocsiból álló megrendelés része volt, amelyet az ammáni székhelyű Euro Shipping Services (ESS) vállalat adott le. Az ESS egy hajózásra, szállítmányozásra, konténeres és általános rakományokra, légi teherszállításra és raktározásra specializálódott, tekintélyes méretű intermodális fuvarozó vállalat.

A Közel-Kelethez hasonló „nehéz terepekre” szánt járműveket a DAF többek között nagy igénybevételre szánt hajtáslánccal, megerősített kerékjárati résszel, túlméretezett hűtőrendszerrel és speciálisan kialakított levegőbeszívó rendszerrel látja el.

Sirha Budapest 2018

A Sirha Budapest csomagolóipari, sütő-, cukrász- és élelmiszeripari, szálloda- és vendéglátó-ipari valamint gasztronómiai szakkiállítás 2018. február 7-9. között várja a szakembereket a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

A szakkiállításon bemutatkoznak az élelmiszer- és egyéb csomagolóipari tevékenységek, valamint a logisztika. – A bemutatott termékkínálaton túl kiemelkedő szerepe van a színes programkínálatnak. Nem tagadhatom, hogy elfogult vagyok, a számos program közül hozzám a Bocuse d’Or verseny áll legközelebb, hiszen a legutóbbi Sirha Budapest adott otthont annak a csodálatos versenynek, aminek eredményhirdetésén Európa legjobbjaként a magyar csapat léphetett a dobogó legfelső fokára. Az idei Sirha versenyen a következő magyar csapat kiválasztása zajlik majd – mondta Havas Zoltán, a Sirha Budapest elnöke.

Az iparág számos jelentős cége már bejelentkezett a kiállításra, hozzájuk 2017. október 15-ig kedvezményesen lehet csatlakozni. További információ a kiállításról és a jelentkezés feltételeiről a www.sirha-budapest.com oldalon található.

CSAOSZ Konferencia és HUNGAROPACK díjeső

A 2014-es, 2015-ös évi és tavalyi nemzetközi konferencia sikere után a CSAOSZ 2017. október 19-én ismét csomagolási konferenciát szervez.

Az esemény bevezető előadását Chikán Attila akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára tartja, Magyarország versenyképessége címmel.

A szakmai rendezvényen egy szekciójában a környezetvédelmi-termékdíj törvény 2018. évi változásait mutatják be, de játékos formában termékdíjas feladatokat is megoldhatnak a résztvevők. Fontos változás várható az ún. egyéni teljesítés rendszerében, ami a kötelezetteknek akár termékdíj-megtakarítást is eredményezhet. Ezekkel az ismeretekkel a résztvevők időben fel tudnak készülni a jövő évi feladatokra.

Az élelmiszerrel kapcsolatba kerülő anyagok témakörében a leghitelesebb szakemberektől hallhatunk előadásokat. A téma különösen aktuális, mert az idén tavasszal tartott EU vizsgálat hiányosságokat állapított meg. Három előadás is foglalkozik a migráció kérdésével, és megtudhatjuk, hogy nemcsak a csomagolóanyagból kerülhet az élelmiszerbe oda nem való anyag, hanem a gyártóberendezésekből, a környezetből is.

A vállalat- és csomagolásmenedzsment témakörben új kutatási eredményekről kaphatunk ismereteket, így pl. arról, hogy a közösségi média milyen hatást gyakorolhat a csomagolások kialakítására.

A vállalatok életét, napi működését az ipar 4.0 szemlélete rohamtempóban alakítja át, de a termék- és csomagoláshamisítás csomagolószer-gyártókat (is) komolyan fenyegető veszélyéről is szót ejtünk. Jobb félni, mint megijedni!

Szeretnének hiteles előadó segítségével a bioműanyagok sok félreértést okozó zűrzavarában tiszta vizet önteni a poharakba, ennek keretében pedig a BIOCOMPACK projektről is szó kerül.

A konferenciát a Dr. Fazekas Sándor miniszter fővédnöksége mellett megszervezett HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny díjátadó ünnepsége zárja.

A Csomagolási Világszövetség (WPO) által nemzeti rendezvényként elismert és alapításának 50. évfordulóját ünneplő HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny alkalmat nyújt a magyar csomagolóipar fejlettségének, felkészültségének nemzetközi szintű megmérettetésére is, miután a verseny szervesen kapcsolódik a csomagolási Világszövetség (WPO) WorldStar versenyéhez.

A CSAOSZ csatlakozott a WPO által is támogatott „Save Food” programhoz, és vállalta, hogy az élelmiszercsomagolás terén bemutatott legújabb és leginnovatívabb magyar csomagolási megoldásoknak, vagy csomagolószereknek célzott elismerést ad. 2016 óta a marketigszempontból leginkább kiemelkedő jelentőségű pályamunkának a HUNGAROPACK Marketing, a legegyedibb csomagolásnak pedig a HUNGAROPACK Ipari kreativitás díjakat is odaítéli. Ebben az esztendőben a környezetvédelmi szempontból leginkább előremutató megoldásnak pedig HUNGAROPACK Fenntarthatósági díjat adományozta.

A konferencia egy szekciótermében a díjazott csomagolások megtekinthetők lesznek, a résztvevők pedig megkapják az alkalomra megjelenő Magyar Csomagolási Évkönyv 2017-2018. évi számát is.

Prof. Dr. Csóka Levente Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült

A magyar köztársasági elnök Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozott Prof. Dr. Csóka Leventének, amelyet augusztus 20-a alkalmából Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adott át.

A kitüntetést a Soproni Egyetem Faalapú Termékek és Technológiák Intézetének egyetemi tanára, a papíripart szolgáló, nemzetközi szinten is kimagasló cellulóz és nanotechnológai kutató-fejlesztő tevékenységének elismeréseként vehette át.

Irány a jövő: október 15-ig ismét versenybe lehet szállni az Energy Globe Magyarország díjakért

Az immáron második alkalommal megvalósuló Energy Globe Magyarország díj a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi eseményének hazai fordulója. Az E.ON által támogatott díj célja, hogy a leginnovatívabb hazai fenntarthatósági kezdeményezéseknek nyilvánosságot és elismerést biztosítson, és hozzájáruljon a környezet- és energiatudatos szemlélet népszerűsítéséhez. Elindult a nevezés, idén már építészek, start-upok és magánszemélyek is megmutathatják, ők mit tesznek az élhetőbb jövőért.

Pályázni 2017. október 15-ig lehet a díj weboldalán, egy egyszerű nevezési űrlap kitöltésével. A beküldött nevezéseket először az energetika, a klímaváltozás és az innováció terén elismert szakértőkből, valamint közéleti személyiségekből álló zsűri értékeli, azt azonban, hogy a bíráló bizottság által kiválasztott döntős pályázatok közül ki legyen a győztes az egyes kategóriákban, a közönség döntheti el online szavazással. A kategórianyertesek a fenntarthatósághoz, energiahatékonysághoz, az okos otthonokhoz és az innovációhoz vagy a projektekhez kapcsolódó díjakat vehetnek át. A verseny fődíját, egy 100% elektromos Nissan LEAF-et a zsűri által kiválasztott legjobb pályázó viheti haza.

A nyertesek nevét 2018 tavaszán ünnepélyes díjátadó keretében hirdetik ki. A bíráló bizottság elnöke idén is Ürge-Vorsatz Diána, Nobel-díjas klímakutató, egyben a Közép-Európai Egyetem éghajlati és fenntarthatóenergia-politikai kutatóközpontjának vezetője.