fbpx

Biztonságban a Föld körül

Írta: Kohout Zoltán - 2017 szeptember 25.

Implantátum vagy repülőgép, speciális gabonaliszt vagy törékeny Zsolnay-porcelán, autómotor, daru vagy érzékeny olajfestmény – gyakran a legkülönfélébb árut kell eljuttatni a világ egy távoli pontjára. Ha e távoli célállomás ráadásul forró vagy éppen fagyos vidékeken, sós-párás óceánokon is túl van, akkor nem elég egy vastag pokróc vagy egy buborékfólia – ott már mérnöki pontosságú tervezésre van szükség ahhoz, hogy ne érje károsodás az értékes árut. Kevés cég vállalkozik erre a kockázatos, tág látókörű hozzáértést és alapos precizitást igénylő csomagolástervezésre – a szegedi Minipak azonban húszéves tapasztalattal bír e téren. Nagy Sándor ügyvezetővel és Siket Szabolcs cégvezetővel beszélgettünk.

Csak a túlbiztosított garantálható

Hogy a postán vagy futárszolgálatnál feladott áru eltörhet, arra mindenki gondol. De hogy a hosszú időtartamú és nagy távolságokra irányuló áruszállítás milyen roppant összetett feladat, azzal csak akkor szembesülünk, amikor jelentős érzelmi vagy anyagi értéket kell megóvni.

– A nagy földrajzi távolságokra való áruszállítás a logisztika egyik leginnovatívabb ága, és nem véletlenül: az árut extrém hatások érik, és minden ilyen hatás ellen totális, szinte túlbiztosított védelmet kell garantálni a csomagolástechnológiával – utal a szakma mélységeire Siket Szabolcs, a Minipak cégvezetője. A garancia itt szó szerint érvényesül, hiszen nemegyszer például egy érzelmi és anyagi értékkel egyaránt bíró ingóságot (festményt, porcelánt, ékszert) vagy éppen több tízezer autómotor-alkatrészt bíznak rá a csomagolástechnikai cégre – és ilyenkor a felelősség anyagi értelemben is hatalmas.


Barrier fólia felkészítve a bedobozolásra

Felkészülni a képtelenre is

– Minden elképzelhető kihívásra fel kell készülni – fűzi hozzá Nagy Sándor ügyvezető igazgató. – Az áru értékét, használhatóságát vagy akár esztétikai épségét rongáló mechanikai sérülés nemcsak törés lehet. Elsősorban természetesen a ládán, konténeren belüli mozgásmentesítést kell megoldani légzsákokkal, kitámasztással, hevederekkel, egyéb speciális eszközökkel úgy, hogy akár a 360 fokos mozgást, az árurakodás közbeni becsapódást a tengeri vagy szárazföldi nyitott terű szállítást és sok más hatást kibírjon. Emellett azonban a korrózió- és minőségvédelem is komoly és összetett feladat: akár a tengerek sós párájára, extrém hideg vagy forróság, vagy ezek gyakori váltakozása jelentette hatásokra, akár önmagában a heteken ár tartó szállítási időszakra gondolunk – fejti ki Nagy Sándor, aki látható szakmai vonzalommal teszi hozzá, hogy minden egyes megrendelés új és új izgalmas szakmai kihívást jelent. Nem csoda, hogy egy-egy komplex feladat megbízható tervezése hetek-hónapokat vehet igénybe.


Extrémhosszú faládába kerül a zsugorfóliázott áru

Ujjlenyomatmentes gépsor zsugorfóliában

A tengeren túli vagy hosszú távú szállítások csomagolásbiztonságának összetettségét a termékek sokfélesége is okozza. – Vannak standard megbízásaink, de a Minipak ismertségéből fakadóan rendszeresen, mind gyakrabban keresnek fel különleges feladatokkal – mondja Siket Szabolcs. Nemrég egy komplett gyártósort kellett előkészíteni távol-keleti szállításhoz, máskor orvosi célú implantátumsablont kell csomagolni, de volt már példa Zsolnay-porcelánra, ujjlenyomat-tisztaságú igény támasztó banki eszközökre, ipari berendezések, gépek csomagolására, egy egész futódaru vagy éppen húszezer darab, Magyarországon gyártott motor Dél-Amerikába fuvaroztatásának biztosítására is. – Ezek között előfordulhat egyszerű 50×50-es áru, de túlméretes, több tízméteres darab is; akad egymagában is többtonnás áru, vagy olyan élelmiszer, ami szintén fokozott higiéniai elvárásokat teremt – teszi hozzá a szakember.


Nincs lehetetlen: Barrier fólia felkészítv

A „bálnabőrhöz” is érteni kell

A teljes felületvédelemhez természetesen speciális anyagokra is szükség van. A régióban is ritka anyagokkal és szolgáltatásokkal dolgozó Minipaknál a korróziógátló speciális fóliák, illetve a vákuum- és fólia-hegesztéstechnológia feltételei és kínálati palettái adottak. – A cél az áru felület- és állagvédelme olyan erős és az extrém mechanikai hatásokat is elviselő takarófóliával, amely szükség esetén légmentesen kerül a szállítandó tárgyra. Ezek némelyike nagy szakítószilárdságú, hegeszthető, más csak ragasztható, ezek rögzítéséhez is körültekintő tervezés és szakmailag komolyan felkészült szakmunkás-apparátus szükséges – mutat rá Siket Szabolcs olyan célfeladatokat is említve az ágazat gyakorlatából, mint például egy vadászrepülőgép-hajtómű, vagy speciális gabonaőrlemény romlásmentességet biztosító, légmentes lefóliázása. Fontos megjegyezni, hogy a cég magas szintű csomagolástechnikai hozzáállását, szakmaiságát Szabó János ügyvezető fektette le, aki a mai napig aktívan részt vesz a tervezési és kivitelezési munkákban is. A Minipak szakmai elismertségét mutatja az a tény is, hogy beszállítója a Nefab svéd logisztikai multinak, emellett a por- és érintésmentességet biztosító alu barrier, speciális zsugorfólia „bálnabőr”-, légpárnás és habfóliák, PE és VCI-termékek konfekcionálása is a szakterülete.

Két szakterület

A két logisztikai divíziót – raktár-intralogisztika, illetve csomagolástechnológia – működtető Minipak forgalmának közel felét ma már átlagosan ez utóbbi teszi ki, ideértve a standard és speciális termékek kereskedelmét, valamint az említett speciális csomagolástechnikai feladatok mint szolgáltatás gyakorlatát. Az előbbi szegmens egyik nagyszabású feladata a szegedi SOLE raktár-technológiájának megtervezése, kiépítése.

Kohout Zoltán