Borpalackozás csúcstechnológiával a Varga Pincészetnél

Írta: Kristóf Imre - 2019 december 05.

1 milliárd forintos fejlesztés eredményeként a Varga Pincészetnél novembertől legnagyobb részben csúcstechnológiájú palackozósoron történik a borok palackozása Badacsonyörsön. A fejlesztésre nagy szüksége volt a cégnek, mert a pincészet badacsonyörsi és feldebrői üzemeiben évente közel 15 millió palack bort állítanak elő – ezzel Magyarországon évek óta a legnagyobb palackosbor-előállítók.

Megújulás, bővülés

Az új, automatizált gépsor óránként 14 ezer palack töltésére képes, emellett ellenőrzi az üres palackok tisztaságát, épségét, töltési szintjét, valamint a lezárás minőségét. A fejlesztés fő iránya az innovatív technológia bevezetése volt, és az 1 milliárd forintból csak kis részt, 100 millió forintot tett ki az üzemcsarnok átépítése. Az új technológia bevezetése létszám-megtakarítást is eredményezett, más területeken viszont emelkedett a létszám, így a dolgozók száma az előző évi 180 fő körül stabilizálódott. „Az idén megújult és jelentősen bővült a palackozási kapacitásunk Badacsonyörsön, de ezen kívül több mint 2 milliárd forintos, szintén többéves projektet fejeztünk be tavaly az Egri borvidéken lévő feldebrői birtokunkon, ami a szőlőfeldolgozó-, erjesztő- és bortároló-kapacitásainkat bővítette” – nyilatkozta Varga Péter alapító tulajdonos.

Nagyobb biztonság, kisebb munkaerőigény

„Azzal, hogy most már két palackozósorral rendelkezünk, rendkívüli módon megnövekedett a termelési biztonságunk, az új gépsorral pedig 40 százalékkal úgy termelünk többet, hogy 30 százalékkal kevesebb élőmunkára van szükség – hangsúlyozta Varga Máté ügyvezető. Az új palackozógépsorral olyan műszaki automatizálási megoldások jelentek meg a cégnél, amelyek Európa fejlettebb országaiban is újdonságnak számítanak, mivel jelentősen hozzájárulnak a termékek minőségbiztonságának növeléséhez is.