fbpx

Ellentmondások és kihívások az egyszer használatos műanyag kivezetésében

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 04.

2021.  július 1-je nagy nap volt a bolygónk életében: az Európai Unióban – így Magyarországon is – ettől a dátumtól kezdve tilos egyszer használatos műanyag termékeket forgalomba hozni.

 

ember, táska

 

Lényeges azonban megjegyezni, hogy a tilalom nem a felhasználásra, hanem az újabb készletek beszerzésére vonatkozik. A legtöbb magyar cég kihasználva ezt a lehetőséget igyekezett minél több kivonásra ítélt terméket vásárolni. Ennek eredményeképp könnyen meglehet, hogy egy-egy büfében még műanyag evőeszközökkel és műanyag tányéron fogyaszthatjuk el a rendelt ételünket. Bár a rendelet célja a környezet védelme, rövid távon az egyszer használatos műanyagtermékek felvásárlása miatt mégis fokozza a környezetterhelést, a rendelet pozitív hatását később fogjuk érezni.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy nem minden műanyag káros, a rendelet is az egyszer használatos műanyag termékekre terjed ki, mint a fültisztító pálcika, az evőeszköz, a tányér, a szívószál, az italkeverő pálcika, a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet; az expandált polisztirolból készült ételtároló edény és italtároló, beleértve annak kupakját és fedelét; a könnyű műanyag hordtasak és az oxidatív úton lebomló műanyagtermékek. A könnyű műanyag hordtasak és az oxidatív úton lebomló műanyagtermékek szorulnak bővebb magyarázatra: az előbbi esetében a 15 mikron feletti falvastagságú hordtasak forgalomba hozatala a tilos, kivéve, ha biológiai úton lebomló műanyagból készül. Az élelmiszerboltokban található „kifliszacskók” továbbra is kaphatóak lesznek, aminek higiéniai szempontból van jelentősége, amit a mögöttünk álló pandémiás időszak bizonyít a leginkább. Oxidatív úton lebomló műanyagtermékeknek azokat az adalékanyagokat tartalmazó műanyagokat nevezzük, melyek oxidáció révén a műanyag mikroméretű részecskékre történő széttöredezését vagy lebontását idézik elő.

 

illusztráció

 

Az ellenőrző szerepét kapja…

A rendelet pontosan meghatározza az érintett termékek körét, azonban a szankció mértékéről csak annyi szó esik, hogy a büntetés mértéke legyen visszatartó erejű. A rendelet betartásának ellenőrzése nagy valószínűséggel a NAV hatáskörébe fog tartozni, például próbavásárlásokkal fogják ellenőrizni a szolgáltatókat. Pozitívumként elmondható, hogy a változás már elindult a piacon: egyre több szolgáltatóról – így a vendéglátóipari egységekről is – elmondható, hogy keresik az alternatív lehetőségeket, amelyek rendelkezésre állnak. Ilyenek lehetnek a biológiailag lebontható műanyagból készült termékek, pálmalevél-, papír- és faeszközök. A cukornád alapú termékek már most nagy népszerűségnek örvendenek, amelyek papírnak számítanak és akár otthon is komposztálhatóak. A cukornád alapvetően egy rendkívül sokoldalú alapanyag. A cukor előállításának melléktermékeként keletkező massza bármilyen formába könnyen önthető, így a kivitelezést illetően a dizájnerek szabadra engedhetik a fantáziájukat a cateringesek legnagyobb örömére. Kijelenthetjük, hogy sosem volt még ekkora választék a minőségi és exkluzív hatású termékekből.

A piaci igények ma már indikálják azokat a kutatásokat, amik lehetőséget biztosítanak az Európában megtalálható természetes alapanyagokból készült termékek fejlesztésére. Ezek az alapanyagok lehetőséget adhatnak arra, hogy a cukornád alapú termékek helyettesíthetők legyenek logisztikai szempontból kevésbé környezetszennyező termékekkel.

A másik irány – amely lassan, de biztosan képviseltetni magát jelenleg a piacon – a többször használatos, elmosogatható műanyagok köre. Ezek természetesen drágábbak a korábbi, egyszer használható verzióknál.

 

illusztráció

 

A régi és új jelölések tengerében

A környezetbarát alternatívák közül a PLA alapanyagú termékek esetén szükséges leginkább odafigyelni a jelölésre, mert nemcsak tulajdonságaikban, hanem kinézetükben is nagyon hasonlítanak a hőre táguló műanyagokra – csakhogy a hagyományos értelemben vett műanyagokkal ellentétben ez az anyag növényi keményítőből készül, ezért biológiai úton lebontható. A lebontás a hagyományos szóhasználat szerint komposztálás, ami lehetővé teszi a felhasználást követően az újrahasznosítást. A PLA alapanyagú termékek esetén a jelölésen megjelenő 7-es szám az egyéb műanyagra utal, azonban PLA mellett ebbe a kategóriába tartoznak még az olyan műanyagok is, amelyekre nem vonatkozik a környezetbarát megnevezés. Ebben az esetben fontos, hogy figyeljünk az alsó PLA feliratra a jelölésen belül, ugyanis ez mutatja, hogy az adott termék PLA-ból készült. A 2021. július 1-jétől életbe lépő rendelet mellett érdemes szót ejteni a 2021. július 3-ától életbe lépő rendeletről is, amit az Európai Bizottság 2020/2151 végrehajtási rendeleteként találhatunk meg. A rendelet meghatározza többek között a részben, illetve teljes egészében műanyagból készült italpoharak megkülönböztetését. A poharakon kötelező figyelemfelkeltő kép mellett a „műanyagot tartalmazó termék” és „műanyagból készült” feliratot is feltüntetni a részben és teljesen műanyagból készült, hagyományos és pezsgőspohár típusú poharak esetében.

 

Sebestyén Tibor