fbpx

Műanyagok a jövő csomagolásaihoz

Írta: Transpack-2020/IV. lapszám cikke - 2020 augusztus 19.

A műanyag csomagolási hulladék nem szemét, hanem értékes másodnyersanyag

A média eltúlzó tudósításai az óceánokba került műanyaghulladékokról nagy ellenérzést váltott ki az emberekben a műanyagok iránt. Félő, hogy a műanyagipar éppen a sikerei áldozatává válik.

A műanyagok sokoldalúak, jól teljesítenek, így mindenütt jelen vannak. Ugyanakkor nincs megfelelő hulladékgazdálkodás a kibocsátott műanyaghulladékok kezelésére. A műanyagok nagy felhasználója a csomagolóipar, ezért a csomagolás esetében különösen központi kérdés a műanyagok helyettesítése.

Ez még a bioműanyagokkal sem könnyű feladat, nemhogy papírral. Léteznek sikeres próbálkozások, de valójában csak egyetlen jó megoldás létezik, a műanyagok körforgásba vitele. A műanyagok ésszerű újrahasznosítása a műanyagipar kiemelt feladata. A csomagolóiparnak megfelelő anyagból és megfelelő design szerint olyan csomagolásokat kell gyártania, amelyek alkalmasak újrafeldolgozásra, reciklálásra.

A problémás fóliacsomagolások

Az egyre vékonyabb, jó barrier tulajdonságokkal rendelkező fóliák kiválóan védik az élelmiszereket hosszú eltarthatóságot biztosítva. A high-tech tulajdonságokat több műanyag kombinációjával sikerül elérni úgynevezett társított fóliákkal, amelyek többrétegűek. Mivel a rétegek nem szétválaszthatók, ezek a fóliák nem, vagy csak nehezen reciklálhatók. Leginkább LDPE, HDPE, PP, PS és PET anyagokból készülnek.

Az egyrétegű vagy monofóliák könnyen reciklálhatók, de sokkal rosszabb záróképességgel rendelkeznek, így a fejlesztési célok mások az értékteremtő láncban és a hulladékhasznosító iparágban. Viszont a legújabb kutatás-fejlesztésnek már a reciklálhatóságot is számításba kell vennie, nem csak a funkcionalitást.

Egynemű anyagok alkalmazása

Egy viszonylag egyszerű megoldás az azonos anyagból gyártott többrétegű fóliák alkalmazása. Ezzel jobb barrier hatás érhető el, és a reciklálás egynemű anyagként történhet.

Az eltarthatóság kérdése

A hosszabb eltarthatóság különösen az élelmiszeriparban nagyon fontos. A PE/PA és PP/PET társítások helyettesíthetők PP és EVOH összetételű társított fóliákkal, amelyek reciklálhatók. A barrier követelmények mellett a csomagológépen való feldolgozhatóságot és az alternatív fólia stabilitását is figyelembe kell venni.

A reciklálás követelményei

Nem csak a csomagolóanyag határozza meg, hogy a csomagolás reciklálható-e. Szelektív gyűjtésnél egyértelműen tudni kell, hogy melyik gyűjtőrendszerbe dobható. Válogatásnál különítik el az újrahasznosítható frakciókat, amelyeket a mindenkori piaci igényekhez kell igazítani. A válogató berendezések és a válogatási technikák sokfélesége szükségessé teszi a finom válogatást. Az utóbbi években a spektroszkópiás válogatási módszer a gyorsasága miatt terjedt el.

A módszer kiválasztása

A mechanikai reciklálás egy kaszkádfolyamaton alapul, amelynek része az aprítás, mosás, utóválogatás és a regranulálás. A lakossági hulladékból származó reciklátumok általában messze elmaradnak a tiszta anyagtól jellegzetes szaguk, optikai és mechanikai tulajdonságaik tekintetében.

A mechanikai reciklálás mellett létezik az oldószeres és a kémiai reciklálás. Az előbbinél egy szelektív oldószeres folyamattal nagyon tiszta reciklátum nyerhető. A módszer hátránya, hogy nagyon költséges. Kémiai reciklálással a makromolekulákat monomerekre bontják, és visszavezetik a polimer előállítási folyamatba. Kémiai reciklálással készült PA (BASF) és PE (Sabic) alapanyagot használ 2/3 arányban a Südpack a felvágottak alsó és felső csomagolófóliájaként. A társított műanyaghulladékot eddig mechanikai reciklálással nem tudták hasznosítani.

Minőségi kérdés

A minőségileg nem megfelelő reciklátum piaca kicsi, így a csomagolási hulladék problémáját ez nem oldja meg. Az értékes reciklátummal helyettesíthető a tiszta anyag, ami többszörös hasznot jelent. Megoldandó probléma a válogató berendezések hatékonyságának növelése a reciklálható frakciók kihozatalának növelése érdekében. Innovatív reciklálási technológiákat kell bevezetni, amelyek gazdaságosak és energiatakarékosak. A reciklátumok részarányát növelni kell az új csomagolásokban.

Műanyagok helyettesítése

A hagyományos műanyag bioműanyaggal való helyettesítésére jó eredmények születtek politejsavval (PLA). A rövidebb eltarthatósági idejű termékekhez – mint a húsok – már a PLA-fóliák is megfelelőek. A PLA funkcionális tulajdonságának javítására különböző bevonatokat alkalmaznak: az oxigénzárás tejsavó fehérje, a vízgőzzárás pedig zsírsav bevonatokkal javítható. Az alternatív anyagok újrahasznosítása azonban még nem megoldott kérdés, és a bevonási technológiákat is fejleszteni kell.

Kiss Rozália