fbpx

Ez a tereplogisztika forradalmasítja az építőipari anyaggazdálkodást

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 19.

A BauApp vezetésével, és az építőipari szereplők széleskörű bevonásával olyan új magyar építőanyag-azonosítási szabvány és az erre épülő digitális tereplogisztikai rendszer kialakítása van folyamatban, ami a gyártástól kezdve az építkezés befejezéséig segít költséget csökkenteni a láncban résztvevő összes szereplő számára.

 

 

Költséghatékony megoldás

Páratlan iparági összefogás jött létre az új standard létrehozásához, aminek kiemelt támogató partnere az ÉVOSZ, Market Építő Zrt., a WHB, a Futureal, a Magyar Építő és a Biggeorge’s). ​A BauApp vezetésével ezek a cégek álltak a magyar építőipari szektor digitalizációjának élére. A kialakításnál minden résztvevő – gyártók, kereskedők, fuvarozók, generálkivitelezők, alvállalkozók, fejlesztők – igényét figyelembe veszik. A velük történő szakmai egyeztetések biztosítják, hogy a szabvány valóban működőképes legyen a magyar építőipar realitásai mellett, olvasható az octogon.hu oldalán.

Rengeteg költséget spórolhatnak meg az építőipari vállalatok a jobb tereplogisztikával, aminek eredménye a kiszámíthatóbb anyaggazdálkodás, kevesebb pazarlás és részben ezeknek köszönhető kevesebb hulladéktermelés.

 

Minden építőipari anyag követhetővé válik

A tereplogisztika kezeli az építkezésen használt nyersanyagokat, amelyek egy tipikus építési projekt költségének 60%-át teszik ki. Ahhoz képest, hogy az építőipar az egyik legnagyobb ágazat, meglepő módon logisztikája legtöbbször jelenleg is papíralapon történik valós idejű adatok használata nélkül. ​Ez szorosan összefügg azzal is, hogy miért az építőipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő ágazat.

A BauApp anyagazonosítás standard egy egységes kódolási rendszert, termékjelölést és annak központi adminisztrációját hozza létre a magyar piacon forgalmazott építőanyagipari termékekre.

A BauApp tereplogisztikában számos megoldás található, mint a raktár-, szállítólevél-, rendelés-, eszközkezelő-, szállítmány- és komissióalkalmazás.

 

Mit is a standard anyagazonosítás?

Minden építőanyaghoz egységes azonosítószám kerül a termék törzsadatbázis alapján. Központi adminisztráció biztosítja az adatok konzisztenciáját, frissességét, és ad további értékes információkat az építőanyagokról, mint például teljesítmény nyilatkozat és gyártó. Ezen azonosító alapján a külső raklapcsomagolásra felkerül egy leolvasható QR-kód. Ehhez az adatbázishoz hozzáférhetnek külső informatikai rendszerek is.