fbpx

Válasszunk környezetkímélő hordtasakot!

Írta: Csomor Zsolt - 2021 március 10.

Az eladótéri hordtasakok forgalomba hozatali jogszabálya 2021. július 1-től változik. Némi odafigyeléssel mi is hozzájárulhatunk választásunkkal a leginkább környezetbarát megoldáshoz.

 

biológiai úton lebontható hordtasak

 

Melyiket válasszuk?

A vásárlók a jövőben is találkozhatnak az üzletekben a különböző anyagú és vastagságú hordtasakokkal. Azonban 15 és 50 mikrométer között kizárólag biológiai úton lebontható táskákat lehet majd forgalomba hozni. Ennél vékonyabb és vastagabb anyagból pedig hagyományos polietilén és biológiai úton lebontható táskák is lesznek.

A polietilén táska is lehet környezetkímélő, amennyiben többször használjuk, majd szelektíven gyűjtjük újrahasznosításra – olvasható a trademagazin.hu oldalán. A biológiai úton lebontható táskák azonban több előnnyel is rendelkeznek: megújuló forrásból származnak, a hagyományos táskák tökéletes alternatívája. OK compost HOME minősítéssel már a házi komposztban is értékes biomassza keletkezik belőlük, visszagyűjtve pedig szintén 100%-ban újrahasznosíthatóak.

2023. december 31-től az Európai Unió körforgásos gazdasági programja értelmében a bio hulladékot elkülönítve kell gyűjteni vagy helyben kezelni. Az ipari komposztálók számának bővítésével és a visszagyűjtési rendszer kidolgozásával ez reális cél, de személyes felelősségünk is szükséges a megvalósításához.

Mindennek a kulcsa azonban a személyes felelősségünk. Senki nem fog feltalálni egy olyan anyagot, amelyet használat után csak úgy elpazarolhatunk. Ezeknek a technológiai fejlesztéseknek a célja, hogy a fenntartható fejlődést segítsék a körforgásos gazdaság kialakításával, és az EU-s hulladékgazdálkodási előírásokat követve csökkentsék a csomagolási hulladékokat.