fbpx

Súlymérés és automatizált termékazonosítás a Metrisoft Kft.-től

Írta: Kristóf Imre - 2022 május 05. -Hirdetés

A Metrisoft Mérleggyártó Kft. szakemberei a bő 3 évtizedes megalakulásuk óta fejlesztik, modernizálják a termékeiket. A súlymérést már számítógépes feldolgozás, adatrögzítés, ügyfél- és termékazonosítás is kiegészíti. A kis grammos mérlegektől, egészen a tonnás közúti hídmérlegekig kiterjed a cégük profilja, de saját tervezésükkel, egyedi igényeket is meg tudnak valósítani.

Az okos béka

Nem csak anyagmozgatásra, pontos mérésre, és adatrögzítésre is használható a Metrisoft Mérleggyártó elektronikus békamérlege, melyet a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari szakkiállításon mutattak be a nagyközönségnek. – Számítógépes adatgyűjtő segítségével, a mért értékek rögzíthetők, illetve alkalmas arra is, hogy termékazonosítást vonalkód segítségével elvégezzen mutatja be terméküket stábunknak Zsoldos Tibor, a METRISOFT Mérleggyártó Kft. műszaki igazgatója.

„Okos béka”
„Okos béka” a METRISOFT Mérleggyártó Kft.-től (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Mérlegelés távoli vezérléssel

A közúti hídmérlegek kezelése, ma már a klasszikus mérlegeléstől eltérnek. Lehetőség nyílik automatikus mérlegelésre, járműazonosításra, illetve kezelő nélküli mérlegelésre is. Erre a korszerű RFID-es technika, a kamerarendszerek, illetve a sorompóval vezérelt beléptetőrendszerek adnak lehetőséget. – A régi hídmérlegelés teljes egészében megváltozott. Ma már nincs szükség mérlegesbácsira, a számítógép automatikusan elvégzi a beléptetéstől az adatrögzítésig a teljes mérlegelési folyamatot. A mérési adatok archiválhatók, bármikor visszanézhetők, mert a mérlegelési adatokhoz elektronikus képfájlok is hozzá csatlakoztathatóak.

Zsoldos Tibor a METRISOFT Mérleggyártó Kft. műszaki igazgatója
Zsoldos Tibor a METRISOFT Mérleggyártó Kft. műszaki igazgatója (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

2 mérés másodpercenként

Villámgyors mérlegelést és a hibás termékek eltávolítását is elvégzi az a szalagos gyorssúlyellenörző berendezés, amit szintén a Metrisoft szakemberei fejlesztettek ki. – Az élelmiszeriparban is forradalmasítottuk a mérést. Ma már nem kézi, egyenkénti méréssel történik a termékek tömegének az ellenőrzése, hanem ellenőrző automaták segítségével. Ezek az eszközök percenként 60-120-as ütemszámban képesek a méréseket hitelesen elvégezni, a mérési adatokat gyűjteni, illetve a hibás termékek automata kisorolását is elvégzik. Szorosan kapcsolódik ehhez a rendszerhez, egy automatikus fémdetektáló eszköz is, ami az esetlegesen fémszennyezett termékeket az érzékelőivel kiválasztja, és eltávolítja a csomagolósorról.

Gyorssúlyellenőrző mérleg a METRISOFT Mérleggyártó Kft.-től
Gyorssúlyellenőrző mérleg a METRISOFT Mérleggyártó Kft.-től (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Garázsgyárból indultak

32 évvel ezelőtt, egy 6 fős mérnökcsapat, egyikük garázsában kezdett el mérlegeket gyártani. Mostanra a cég alkalmazotti állománya eléri a 70 főt, és a termékeikkel, a hazai piac közel 30%-át fedik le. Az ipar számára ma már nélkülözhetetlen, korszerű, egyedi rendszerek gyártásával foglalkoznak, amelyhez szorosan kapcsolódik a robotizáció, a mérleges adatgyűjtés és a nyomonkövethetőség is. – Célunk a 30 év során nem változott: a legmodernebb technológiát egyedi megoldásokkal fűszerezve a piac részére optimális berendezéseket gyárthassunk, a lehető legmagasabb minőségi színvonalon.