Franciaország tiltja egyes termékek műanyagba csomagolását

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 17.

A francia környezetvédelmi minisztérium bejelentése szerint 2022 januárjától már nem lehet műanyag csomagolása a zöldségeknek és gyümölcsöknek Franciaországban az idén februárban meghozott törvény értelmében.

 

Évente több mint 1 milliárd műanyag csomagolással kevesebb

Franciaországban 30 féle gyümölcs és zöldség esetében tiltják meg a műanyag csomagolásban való értékesítést. A listán olyan gyümölcsök és zöldségek szerepelnek, mint a póréhagyma, padlizsán, paradicsom, alma, banán és narancs.

 

piac zöldség gyümölcs ember eladó
Kép forrása: CNN

 

A minisztérium becslése szerint a zöldségek és gyümölcsök 37%-át csomagolásban adják el. Az új előírástól azt várják, hogy évente több mint egymilliárd hasztalan műanyag csomagolást lehessen megelőzni.

A francia gyümölcsárusok szövetsége szerint nehéz lesz ilyen rövid időn belül átállni a kartoncsomagolásra – olvasható a CNN oldalán és a Portfólió fordításában. Kitértek arra is, hogy szerintük az előre be nem csomagolt termékek értékesítése azért is nehezebb lesz, mivel az emberek nem szeretik, ha az általuk vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket mások előtte már megfogdosták.

A vágott gyümölcsöket és érzékenyebb gyümölcsöket és zöldségeket továbbra is lehet műanyag csomagolásban árulni, de ezek esetében is kivezetik azt legkésőbb 2026 júniusáig.

A törvény szerint 2023 júniusáig a koktélparadicsom, zöldbab és barack esetében is kivezetik a műanyag csomagolást, 2024 végéig pedig kiterjesztik ezt az endíviára, spárgára, gombára, néhány salátára és gyógynövényre, valamint a cseresznyére is. 2026 júniusára pedig a málnáról, eperről és egyéb érzékenyebb bogyós gyümölcsről is lekerül a műanyag.