fbpx

VM: nő a lakosság környezettudatossága, nagy siker a TeSzedd!

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 05.

Sikeresen zárult az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akció, ez is utal arra, hogy egyre környezettudatosabb a magyar lakosság – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

 

 

A szaktárca tájékoztatása szerint az idei akcióban több mint százezren vettek részt az ország 1025 településén, összesen 1089 helyszínen.

 

A közlemény idézte Illés Zoltánt, a VM környezetügyért felelős államtitkárt, aki beszámolt arról, hogy a szervezők 200 ezer pár kesztyűt és 150 ezer zsákot osztottak szét az önkéntesek számára, akik összesen 5-6 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

 

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a Századvég Gazdaságkutató friss közvélemény-kutatás eredményei szerint a magyar lakosság egyre környezettudatosabb.

 

Illés Zoltán hangsúlyozta: a kutatás szerint a lakosság 80 százaléka kíséri figyelemmel a környezetüggyel kapcsolatos problémákat, sokakat érdekel a szelektív hulladékgyűjtés, a vízvédelem, a tudatos vízhasználat és a levegő minősége. Az emberek 97 százaléka tartja fontosnak a természeti és a táji értékek ismeretét. Az adatokból kiderül az is, hogy a lakosság 66,5 százaléka nem tekinti tehernek a környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket, szabályozásokat.

 

A megkérdezettek közül a budapestiek 10 felsorolt közéleti témából a harmadik, negyedik legfontosabbnak tartják a környezet- és természetvédelem ügyét, míg vidéken ezt a negyedik, ötödik helyre rangsorolják. Az adatok alapján környezetvédelmi ügyekben a lakosság nagy része az állami szerveket, önkormányzatokat és a civil szervezeteket tartja a leghitelesebbnek.

 

Illés Zoltán rámutatott: a környezettudatos gondolkodás magas szintű Magyarországon, az elmúlt 3 év kormányzati intézkedései ezt tovább erősítették.

 

A környezetügyért felelős államtitkár jelezte: a szaktárca  a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közösen „zöldkommandó”felállítását tervezi, amely rendszeres ellenőrzéseket tartana a schengeni határ mentén. A tapasztalatok szerint ugyanis jelentős illegális hulladékszállítmányok haladnak keresztül Magyarországon – olvasható a tájékoztatóban.

 

MTI 2013. október 31.mt