fbpx

Helyzetjelentés a csomagolóipar rendkívüli helyzet alatti működéséről

Írta: Transpack-2020/III. lapszám cikke - 2020 május 22.

Az Agrárminisztérium részére április közepén készült CSAOSZ-felmérésből számos, leginkább negatív hatások körvonalazódnak. A koronavírus itt sem múlik nyomtalanul, mondhatnánk: a csomagolóipar is küzd, és bízva bízik.

A csomagolóipar főbb anyagáramaiban működő vezető termelővállalatok körében végzett gyorsfelmérés általánosságban azt mutatja, hogy rendeződtek a termelés feltételei.

A hullámalappapír-gyártás területén a hazai gyártó hulladékpapírból állítja elő termékét, amely jellemzően a gyűjtő- és szállítási csomagolásban használt hullámpapírlemez dobozok alapanyaga. A papírgyár – gazdaságos üzemmérete miatt – nem csupán a hazai piacot szolgálja ki, hanem regionális ellátó (és felvevő) szerepet is betölt. A gyártás az év 365 napján 24 órában, folyamatos üzemben folyik, ezért a termelés fennakadás nélküli alapanyag-ellátást igényel, de ugyanígy a késztermék folyamatos kiszállítására is szükség van. Indokolt ezen folyamatos működésű üzemek ellátását szolgáló közúti járművek hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozásának felülvizsgálata, megszüntetése. A gyártó jelenleg rendben termel, folyamatosan kiszolgálja vevőit, tevékenységét azonban több területen látja veszélyeztetettnek:  a hazai hulladékgazdálkodásban válság jelei mutatkoznak, nincs hulladék, leálltak a jelentős élőmunkát igénylő gyűjtési, válogatási folyamatok. A hulladékgazdálkodás leállása súlyosan veszélyezteti a papírgyár folyamatos működését, de előbb-utóbb közegészségügyi problémát is okozhat. A leállás az alábbi tényezőkkel magyarázható: munkaerőhiány, a hulladékkezelés nem higiénikus munka, így a dolgozók különösen veszélyeztetettek, a hulladékgazdálkodás állami kezelésbe vétele óta megoldatlan a rendszer finanszírozása, 1-1,5 év csúszással, bonyolult adminisztrációs eljárás keretében fizetik ki az elvégzett szolgáltatás árát. A papírgyártáshoz szükséges külföldről beszerzett papírhulladékok és a késztermék kiszállításához a határátkelőhelyek zavartalan működtetése szükséges. Két vezető hullámtermék-gyártó ügyvezetőjétől kapott közvetlen információ szerint az egységek folyamatosan termelnek, rendelkezésre állnak a termelés alap- és segédanyag, valamint humán erőforrás feltételei. Betegséggel nem küzdenek, amíg a munkavállalóik „mozoghatnak”, nem látnak termelést akadályozó tényezőket.

Kartondoboz-gyártás

Egy vezető kartondoboz-gyártó ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy növekvő megrendelési mennyiségeket kell kielégíteniük, folyamatosan dolgoznak. A termelésben gondot okoz mind a be-, mind pedig a kiszállítások alkalmával a bizonytalan (nemzetközi) fuvarhelyzet.

Fém csomagolóeszköz-gyártás

A megkérdezett vállalatvezető a konzervdoboz-gyártás terén jelentősen megnövekedett igényekről számolt be. Folyamatosan termelnek, egyelőre termelést akadályozó tényező nem merült fel.

Üveg csomagolószer-gyártás

Folyamatosan üzemel a hazai konzervüveg-gyártó társaság. Nemzetközi fuvarjaik megérkeznek, tudnak kiszállítani, alapanyagból egyhónapos biztonsági készlettel rendelkeznek. A külföldről vásárolt műanyag fóliák folyamatosan érkeznek. A rendkívüli helyzet elején a megrendelések számában, illetve az alapanyag-ellátásban kialakult sokkhatást leküzdötték, tervszerűen dolgoznak. Részben a Ft/EUR árfolyamváltozás miatt jelentős áremelkedést kénytelenek elkönyvelni, illetve továbbhárítani. Jelezték még, hogy több megrendelő részéről a nagyegységű csomagolások helyett a fogyasztói csomagolási adagok irányába rendkívül gyors átrendeződés indult meg, ami a fajlagos csomagolószer-felhasználás növekedését is jelenti.

A műanyag poharak, tégelyek (joghurt, tejföl, margarin), készételdobozok gyártása rendben folyik. A CSAOSZ közbenjárását követően a gyártósort üzembe helyező német munkatársak kaptak beutazási engedélyt, a gyártás is elindult. Összefoglalva, a rendkívüli helyzet kihirdetése óta a gyártók rendezni tudták soraikat, a csomagolószer-ellátás fenntartásában jelenleg a megkérdezett társaságok vezetői nem látnak akadályt.

Fontosnak tartja a CSAOSZ nyomatékosítani a csomagolásnak az ellátásbiztonság, a közegészségügy terén (is) megnyilvánuló megkerülhetetlen jelentőségét, ezért is tartják fontosnak a szakterület vezetői a csomagolóipar deklarált stratégiai szerepének elnyerését.

Forrás: CSAOSZ

Kohout Zoltán